Három éve nem látott rekordhónapot zárhat február utolsó napján a amely historikus csúcsokat közelített az elmúlt napokban. Az emelkedést jelentős részben a tőzsdén kereskedett kriptoalapokba, a bitcoin-ETF-ekbe áramló pénz hajtja. De nem szabad elfeledkezni az áprilisban esedékes felezésről sem, amely a historikus tapasztalatok szerint felfelé tolja az árfolyamot.    

Bitcoin,And,Cryptocurrency,Investing,Concept,With,Graph.,Bitcoin,Cryptocurrency,Coins.
Fotó: Shutterstock

Bár a bitcoin árfolyama egyelőre elmarad a 2021. november 10-én elért 68 990,90 dolláros csúcstól, de így is 63 ezer dollár felett jár, s a havi emelkedés már meghaladja a 47 százalékot. A felívelés lázba hozta az elemzőket.

A bitcoin mostani lendülete a 69 ezer dolláros lélektani szint tesztelését ígéri

– lelkendezett Tony Sycamore, az IG Markets brókercég elemzője. Míg Matt Simpson, a City Index vezető elemzője úgy véli: más piacon már előre lehetne vetíteni a buborék pukkanását, de 

a bitcoinrali parabolikus pályára állt, s nincs jele közeli törésnek.

 

 

A londoni adatai szerint szerdán 612 millió dollár áramlott a tíz legnagyobb azonnali bitcoin-ETF-be, ami a legnagyobb napi beáramlás február 14. óta. Az ETF-ek pénzszívó hatása mellett az áprilisi blokkjutalom-felezés is lelkesíti a piacot. Ez a négyévente ismétlődő esemény 

megfelezi az adott egységnyi bitcoinbányászatért járó zsetonok mennyiségét,

visszafogva ezzel a kínálat növekedését. Az előző három felezést követő 12 hónapban 2012-ben, 2016-ban és 2020-ban a bitcoin 8 százalékot, 284 százalékot, illetve 559 százalékot emelkedett.
Az is a bitcoin malmára hajtja a vizet, hogy az amerikai Federal Reserve idén várható kamatcsökkentései mérsékelték a kötvényeken elérhető hozamokat, megnövelve a befektetők kockázati étvágyát.