A árfolyama tegnap késő éjszaka átlépte az 57 ezer dolláros lélektani határt, ezzel a legnagyobb kriptodeviza értéke közel két és fél éve nem látott magasságokba szökött, mielőtt egy kisebb korrekciót követően 56 400 dollár környékén stabilizálódott. A hirtelen felfutása részben annak köszönhető, hogy a MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor bejelentette: informatikai cége további háromezer darabbal, nagyjából 155 millió dolláros értékben növelte bitcoinállományát az elmúlt hetekben.

bitcoin, ai, flame, fire, digital, graph, price, coin,
Közel két és fél éves csúcson a bitcoin árfolyama. Fotó: Shutterstock

A MicroStrategy 2020 óta vásárol rendszeresen, nagy mennyiségben bitcoint, a kriptopiaci kitettség növelését ugyanis stratégiai célként kezeli a cégvezetés. A vállalat nagyjából 193 ezer darab token fölött rendelkezik, melyek összértéke a jelenlegi árfolyamon 10,9 milliárd dolláros vagyontömeget jelent – tegnap ugyanezen mennyiség azonban még csak 9,9 milliárd dollárt ért.

Saylor stratégiáján nagyot nyert a cég: mióta a MicroStrategy 2020-ban elkezdte halmozni a tokent, a bitcoin árfolyama több mint 500 százalékkal erősödött, hatalmas nyereséget garantálva ezzel a vállalat számára.

A bitcoin árfolyama jelenleg 56 421 dollár környékén jár, ezt a szintet legutóbb 2021 november közepén tudta megérinteni a kurzus.

Az elmúlt egy évben 140 százalékkal erősödött a bitcoin jegyzése

 

A bitcoin-ETF-ek helyzete is egyre javul

A bitcoin felfutása azonban nemcsak a MicroStrategy bejelentésének, hanem az egyre nagyobb forgalmat lebonyolító ETF-piac konszolidációjának is köszönhető. A Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított alapjából ugyanis a január 11-i piacra lépés óta napi szinten dollárszázmilliós nagyságrendben folyt ki a tőke, tegnap azonban pozitív rekordot jelentő, mindössze 22,4 millió dollár szivárgott ki. 

Ez azért nagyon fontos fejlemény a parketten, mert a Grayscale folyamatos tőkevesztése nélkül a bitcoin-ETF-ek piaca nettó 13,5 milliárd dolláros tőkebeáramlást élt volna meg, az előbbi negatív hatása azonban hatmilliárd dollár környékére korrigálta a nettó egyenleget.

A Grayscale torzító hatása nélkül azonban most már kijelenthető: a zárt végűből átalakított alap nélkül vett kilenc új ETF napi forgalma rekordszintre, 2,4 milliárd dollárra nőtt tegnap, meghaladva még az eszközök debütálásának napján mért 2,3 milliárd dolláros volument is.

Február elejéig a csökkenés volt, azóta a növekedés a főbb tendencia a bitcoin-ETF-ek forgalmában

A bitcoin felfutása a teljes kriptopiacra pozitív hatással volt: az alternatív devizapiac teljes kapitalizációja 2,23 ezermilliárd dollárra nőtt az elmúlt órákban, ami kétéves csúcs a mutató alakulásában.

Nagyobb korrekcióra egyáltalán nem számítunk a bitcoin árfolyamát tekintve a közeljövőben, mivel a kiugró forgalom és a középtávú kilátások egyaránt a rali fennmaradása mellett szólnak

– fejtette ki Katie Stockton, a Fairlead Strategies alapítója a friss rali kapcsán egy jegyzetben, utalva ezzel főként a közelgő blokkjutalom-felezésre , mikor a megfelezi majd az egységnyi munkáért járó jutalmakat, hogy megelőzze a bitcoin elértéktelenedését, illetve szűkítse a token kínálatát. 

A blokklánc minden 210 ezredik kibányászott blokkot (egy blokk 6,25 tokent tartalmaz) követően felezi a jutalmakat a végső, 21 millió darabos bitcoinállomány eléréséig, az idei felezés a jelenlegi trendek alapján áprilisban történhet majd meg.