Az S&P 500-as mutatója 1,07 százalékkal, 4958,6 pontra, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,74 százalékkal, 15 628,95 pontra nőtt. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe pedig 0,35 százalékkal, 38 653,83 pontra emelkedett.

Rekordot hozott a péntek az amerikai tőzsdéken.

North America marketsA person walks past the New York Stock Exchange (NYSE) at Wall Street on November 16, 2020 in New York City. Wall Street stocks rose early following upbeat news on a coronavirus vaccine and merger announcements in the banking and retail industries. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Rekordot hozott a péntek az amerikai tőzsdéken.
Fotó: AFP

 

Rekord a technológiai szektorban

Az S&P 500 pénteken új rekordmagasságot ért el, mivel a technológiai vállalatok – köztük a Facebook anyavállalata, a Meta – negyedéves eredményei felhúzták a szektort, és a januári foglalkoztatási jelentés a vártnál sokkal jobb lett. A széles értelemben vett piaci index 1,2 százalékkal emelkedett, a hétfőn elért 4927,93-as korábbi rekord záróértéke fölé. A Dow Jones ipari átlag 201 ponttal, azaz 0,5 százalékkal emelkedett, és szintén rekordon zárt. A Nasdaq Composite 1,7 százalékkal emelkedett.

A Meta részvényei több mint 21 százalékot ugrottak, miután a közösségi médiaóriás negyedéves eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat. A Facebook-anyacég azt is bejelentette, hogy először fog negyedéves osztalékot fizetni, és 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot engedélyezett. Az Amazon részvényei 7 százalékot emelkedtek a negyedik negyedéves eredményeknek köszönhetően.

„A mai kereskedési nap azt mutatja, hogy a technológiai iparág függetleníteni tudja magát az árfolyam-narratívától, és inkább a fundamentumok alapján kereskedtek” – mondta Dylan Kremer, a Certuity társbefektetési igazgatója a CNBC-nek. 

„A technológiai termékekkel magasabbra lehet kereskedni annak ellenére, hogy a kamatlábak merre haladnak, és ez váratlanul érte az embereket”

– tette hozzá.

A héten az S&P 500 1,6 százalékot, a Nasdaq Composite 1,8 százalékot, a Dow pedig 1,6 százalékot emelkedett. Ez volt a negyedik egymást követő hét, amikor a főbb indexek emelkedtek.