Zambia legnagyobb rézlelőhelyének megtalálásáról számolt be a KoBold Metals nevű startup, amely mesterséges intelligencia (MI) segítségével igyekszik új nyersanyagokat felfedni.

A többi között a Bill Gates, Jeff Bezos és az Andreessen Horowitz kockázati alap támogatását bíró startup szerint a Mingomba lelőhely a világ három legnagyobb rézbányájának egyike lehet.

Mopani Glencore copper mineKITWE, ZAMBIA - JANUARY 09:  Overburden of an ore mine where illegal workers try to pick out some ore aou of it. Copper is mined in the adit of the Mopani Glencore copper mine on January 09, 2019 in Kitwe, Sambia. (Photo by Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images)
Rézbánya Zambiában.
Fotó: Ute Grabowsky / Getty Images

A beszédes nevű Copperbelt tartományban található bánya felfedezésével párhuzamosan 

az amerikai kormány is igyekszik növelni a befolyását Afrikában egyebek között különböző infrastrukturális projektekkel. 

Ezek egyike a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Zambiát az angolai Lobito kikötőjével összekötő vasútvonal.

Miközben az energiaátmenet miatt szinte mindenki a réz keresletének emelkedésére számít, a világ vezető bányavállalatai nehezen találnak jó minőségű lelőhelyeket. A fémre a közlekedés elektromosra cserélésében és a megújuló energiaforrások felhasználásában is nagy szerep várhat. A KoBold történelmi földtani feljegyzéseket – melyek egy része ugyan már PDF-ben is elérhető, más része viszont még lenvászonra rótt térkép vagy kézzel írt dokumentum – elemez MI segítségével, hogy feltárja, hol érdemes kutatni különböző nyersanyagok után. Ez nem csak a réz, de például a korábban nem használt ritkaföldfémek megtalálásában is segíthet.

A startupot a legutóbbi tőkebevonás 1,15 milliárd dollárra értékelte, és a cég befektetői között megtalálható a világ legnagyobb bányavállalata, a BHP vagy a norvég állami olajcég, az Equinor is.

A KoBold alapítója és elnöke, Josh Goldman a Financial Timesnak elmondta azt is, hogy kutatásaik legnagyobb részét Afrika déli részére összpontosították, és a Mingomba az egyik rézben legdúsabb lelőhely lehet a próbafúrások szerint. A cég a 2030-as évek elején kezdheti meg a termelést a bányában.

A következő lépés a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése lehet, amelyből kiderülhet a kitermelés költsége és az is, hogy gazdaságosan mennyi fém termelhető ki. A bánya segíthet a zambiai elnök, Hakainde Hichilema terveiben is, hogy 2032-re megháromszorozzák az ország réztermelését, ezzel is segítve, hogy az ország szabaduljon a rá nehezedő adósságtehertől.