A Hewlett Packard Enterprise (HPE) megkezdte a szerverek gyártását Szaúd-Arábiában, hogy kielégítse a regionális igényeket és javítsa az ellátási lánc rugalmasságát – mondta a HPE vezérigazgatója, Antonio Neri a Nikkei Asiának adott interjújában a barcelonai Mobil World Congress rendezvényen. Hozzátette: a termelést egy helyi partnerrel közösen valósítják meg a közel-keleti országban.

IT company Hewlett Packard Enterprise
22 November 2019, Baden-Wuerttemberg, Böblingen: The logo of the IT company Hewlett Packard Enterprise (HPE) can be seen in the company's technology center at the door of a server cabinet. HPE now offers its employees six months parental leave with full payment. (to dpa "Parental leave with full salary - how companies recruit employees") Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A cégvezér úgy véli, hogy a geopolitikai feszültségek mellett a természeti katasztrófák és a kereskedelmi zavarok is indokolják a diverzifikációt. Júliusban a világ második legnagyobb szervergyártójának számító HPE bejelentette, hogy Indiában egy helyi vállalattal (VVDN Technologies) együttműködve megkezdi a szerverek összeszerelését. Neri szerint a helyi gyártás szabályozási szempontokból is fontos.    

Hangsúlyozta, hogy a teljes ellátási ökoszisztémával együtt dolgoznak a folyamaton. A cég Tajvanon, az Egyesült Államokban és Európában végez tervezés-kutatást, a gyártás pedig Kína mellett Mexikóban folyik, amit kiegészítenek a szaúd-arábiai és az indiai kapacitások. Szerinte a vállalkozás így olyan hálózattal rendelkezik, amely kezelni tudja a zavarokat, és rugalmasan tudnak reagálni a felmerülő problémákra.  

A HPE árfolyama 5 év
 

A William Hewlett és David Packard által 1939-ben alapított ikonikus számítástechnikai vállalat, a Hewlett-Packard 2015-ben vált szét egy vállalati szolgáltató (HPE) és egy PC-ket, nyomtatókat gyártó cégre (HP). Januárban kiderült, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a Juniper Networks felvásárlásáról. A 13 milliárdos akvizícióval a vállalat a mesterséges intelligencia korszakába lépne, ha végül megvalósul az üzlet.   

Az HPE más amerikai technológiai vállalatokhoz hasonlóan áthelyezte a gyártás egy részét Kínából: például az Apple egyre több termékének gyártását helyezi át Délkelet-Ázsiába: Vietnámban és Thaiföldön fog MacBookokat gyártani, valamint megtriplázta az Indiában termelt iPhone-ok számát az elmúlt évben. 

A Dell pedig azt tervezi, hogy 2024 végéig leállítja a Kínában gyártott csipek használatát, és felszólította a beszállítókat, hogy csökkentsék a távol-keleti országban gyártott alkatrészek mennyiségét. A HP a beszállítókkal együttműködve több millió laptop gyártását helyezte át Kínából Thaiföldre és Mexikóba.

A szankciókat megkerülve több tíz millió dollárnyi PC-t szállított az Acer az oroszoknak

A tajvani székhelyű Acer számítógépgyártó 2022 áprilisa és 2023 márciusa között több mint 70 millió dollár értékben szállított hardvert és csipeket Oroszországba. A vámjegyzékek szerint az Acer egy Svájcban bejegyzett leányvállalatát, valamint számos fuvarozócéget használt közvetítőként a szállításra, így ezzel papíron nem sértették meg Tajpej szankcióit, és csak olyan termékeket exportáltak, amelyeket az EU sem korlátozott.