Alig egy hónapja zsugorodó profitot jelentett a Morgan Stanley, most a vagyonkezelési üzletágában kezdett fájdalmas leépítésekbe. Több száz munkahelyet szüntet meg vagyonkezelési részlegében a Wall Street-i bankház, mert az új vezérigazgató, Ted Pick csökkenteni akarja a költségeket egy olyan területen, amely kulcsfontosságú a cég sikere szempontjából, de az utóbbi időben a gyengeség jeleit mutatja.

Morgan Stanley Ahead Of Earnings Figures
Fotó: Getty Images

Pick januárban vette át a stafétát James Gormantól, a Morgan Stanley régi vezetőjétől. A vagyonkezelési üzletág 40 ezer főt foglalkoztat, a leépítések aránya körülbelül 1 százalékos. 

A divízió 5 ezer milliárd dollárt felügyel, s manapság a bankház teljes bevételének felét termeli. 

De az elmúlt negyedévekben a lassulás jeleit mutatta: a bevételek a negyedik negyedévben stagnáltak az egy évvel korábbihoz képest. A nettó új eszközök 47,5 milliárd dollárt tettek ki ebben az időszakban, ami 8 százalékos csökkenés év per év alapon.  

Ráadásul, az amerikai szabályozó vizsgálják, hogy a divízió rendelkezik-e megfelelő ellenőrzéssel annak megakadályozására, hogy a gazdag külföldi ügyfelek pénzmosásra használják a bankot. 

A Morgan Stanley a tavalyi évet 80 ezer alkalmazottal zárta, míg a tavalyelőttit 82 400 fővel. 

Tavaly ilyenkor is volt egy leépítési hullám a Wall Streeten.