Akkora az amerikai bitcoinbányászat energiaigénye, hogy az már az ország villamosenergia-felhasználásán is meglátszik: az elmúlt években jókora növekedésnek indult üzletág immár annyi áramot vesz fel, mint teljes Utah, így a tengerentúli elektromos hálózatnak tavaly gyakorlatilag 51 állam igényét kellett kielégítenie, a valós 50 helyett. A bitcoinbányászat a teljes Egyesült Államok villamosenergia-felhasználásának 0,6–2,3 százalékát tette ki tavaly, időszaktól függően – mutatott rá az amerikai energiaügyi hivatal friss becslése.  

Virtual,Digital,Map,Of,North,America,On,Usa,Flag,And
Virtual digital map of North America on USA flag and sunset sky background, international trading concept. Multiexposure, bitcoin,
A bitcoinbányászok egy egész állam villanyszámláját hozták össze tavaly.
Fotó: Shutterstock   

A bitcoinbányászat egyre növekvő energiaigénye, és az ebből eredő extra hálózati terhelés egyre jobban aggasztja mind az amerikai döntéshozókat, mind az infrastruktúra-fejlesztő szakembereket: a megnövekedett felhasználás ugyanis egyes időszakokban pattanásig feszíti a hálózat terhelését, emeli az energiaárakat, és még a rendszer szén-dioxid-kibocsátását is növeli. A jelentés rámutat: 

az amerikai kriptobányászat energiafelhasználása 3-6 millió háztartás áramigényének felel meg.     

A bitcoinbányászat ugyan már egy évtizede zajlik Amerikában, ám 2021 májusában, miután Kína betiltotta a tevékenységet, bányászcégek tömegével költöztek át a tengerentúlra, és közülük sokan még tőzsdére is léptek. A legtöbb Texasban, Georgiában és New York államban található, az energiaügyi hivatal  jelenleg 137 ilyen cég áramfelhasználását követi, ám egyelőre főként csak becslésekkel tud dolgozni – ez azonban hamarosan gyökerestül megváltozik majd.

Szigorodik a bitcoinbányászat nyilvántartása

A testület ugyanis mostantól minden általa ismert bányászcégtől elvárja majd, hogy havonta megküldjék az energiafogyasztási statisztikáikat, hogy pontosan követni lehessen, milyen forrásból származó áramot, pontosan milyen földrajzi területeken és mekkora mennyiségben használnak fel működésük során. Ha pedig újdonsült adatközlési kötelezettségeiket elmulasztják, 

akár napi 10 633 dolláros bírságot is kiszabhat majd rájuk a felügyelet, 

ezenfelül pedig még büntetőjogi következményekkel is szembesülhetnek a renitens bányászok.

A árfolyamának erősödésével párhuzamosan a bányászatának nehézsége is nőtt

Az energiaügyi minisztérium friss jelentése rámutat: a bitcoinbányászat világszerte a globális energiafelhasználás 0,2-0,9 százalékáért felelt tavaly, ami megegyezik Görögország vagy éppen Ausztrália teljes villamosenergia-igényével.