Tavaly ősszel még úgy tűnt, hogy az amerikai fogyasztók azért olyan ellenállóak a jegybanki szigorral szemben, mert felélik a kényszerű bezártság idején felhalmozott pandémiás megtakarításaikat. Ám ebből a pénzpárnából már kifogyott a betét, ezért egyre több amerikai nyúl a nyugdíjszámlájához, hogy fenntartsa megszokott fogyasztási szintjét, életszínvonalát. Legalábbis ez derül ki az 5 millió nyugdíjszámlát kezelő Vanguard adataiból.  

black woman counting money with wallet open on desk
Fotó: GettyImages

A Vanguard Group belső adatai szerint, 

soha annyi számlatulajdonos nem vont még ki pénzt a nyugdíjra szánt megtakarításaiból, mint tavaly.

Az 5 milliós „minta” 3,6 százaléka vont ki pénzt tavaly, míg tavalyelőtt csak 2,8 százalékuk, a prepandémiás átlag pedig csupán 2 százalék körüli volt. 

Az amerikaiakra erős hatással vannak az egymásnak ellenfeszülő pénzügyi erők. Egyfelől erős a munkaerő-kereslet, s a dolgozók jövedelme is folyamatosan nő, másrészt a gyermekgondozás és az autóbiztosítás költségei az egekbe szöktek, s már 30 éve nem költöttek olyan sokat élelmiszerre jövedelemarányosan az amerikaiak, mint mostanában. A Super Bowl alatt még az amerikai elnök is kiakadt azon a zsugorflációs jelenségen, hogy 

most kevesebb a csipsz ugyanabban a zacskóban, mint amit korábban megszokták. 

Egyre több hitelkártyán tartósan negatív az egyenleg. Tavaly rekordszámú pénzkivételt eredményezett a nyugdíjszámlákon a pénzügyi zavar és a sürgős likviditási probléma.

 

Az amerikai nyugdíjszámlák nincsenek az öregkorig befagyasztva. Pénzt lehet kivonni, 

ha kilakoltatásról, orvosi ellátásról vagy iskolai tandíjról van szó. 

Arra is van mód, hogy az egyenlegük feléig, vagy 50 ezer dollárig kölcsönt vegyenek fel, melynek fedezete maga a megtakarítás. A Fed kamatemelései nyomán magasan ragadt piaci hitelkamatok ezt szinte ösztönzik is, mert a nyugdíjkölcsön sokkal olcsóbb. Tavaly a Vanguard ügyfelek 13 százalékának volt nyugdíjkölcsöne. Egy évvel korábban 12 százalékos volt ez az arány.

Látszólag kedvező fejlemény, hogy az átlagos számlaegyenleg tavaly 19 százalékkal nőtt, bár ez csak piaci korrekció, amennyiben 2022-ben a részvények és kötvények zuhanása miatt 20 százalékot olvadt az átlagos egyenleg. Ugyanakkor valóban kedvező, hogy egyre többen csatlakoznak a megtakarítási programhoz, ami azzal magyarázható, hogy a Vanguard szolgáltatásait használó munkáltatók kétharmada automatikusan csatlakoztatja az új dolgozókat a nyugdíj-megtakarításhoz, míg egy évtizede ez az arány csak egyharmad volt.

Azért az amerikaiak még mindig nem igazán takarékosak. Miközben a tanácsadók a jövedelem 12-15 százalékának megtakarítását javasolják, addig a tavalyi átlag 11,3 százalék volt. Igaz, 2016-ban még csak 10,6 százaléknál járt az átlag amerikai.