Kereskedelem

Ez már Joe Bidennek is sok: harminc éve nem költöttek annyit élelmiszerre az amerikaiak, mint most

Utoljára idősebb Bush elnöksége idején volt ennyire drága az élelem a tengerentúlon. A Super Bowlon még Joe Biden is kiakadt, hogy a szokottnál kevesebb csipszet tesznek a zacskóba. Pusztít a zsugorfláció az Egyesült Államokban.

Amikor az amerikaiak utoljára ennyit költöttek élelmiszerre, még idősebb Bush volt az elnök, aki 1989-ben oly látványosan tépte szét előre megírt beszédét az esős Budapesten. Arnold Schwarzenegger már beházasodott a Kennedy-klánba, de még csak álmodott arról, hogy egyszer majd Kalifornia kormányzója lesz. Akkoriban az Oscar-esőt hozó Terminátor 2: Ítélet napját vetítették a mozikban, és Bryan Adams tarolt a slágerlistákon az (Everything I Do) I Do It For You című dallal. Akárhonnan nézzük, napjainkban jövedelemarányosan három évtizedes csúcsot döntenek az élelmiszerárak az Egyesült Államokban. 

Fotó: AFP

Egyre drágábban étkeznek az amerikaiak

Hiába enyhült az amerikai az étkezés továbbra is drágul. Az éttermi árak a múlt hónapban 5,1 százalékkal emelkedtek 2023 januárjához képest, míg az élelmiszerek bolti költségei 1,2 százalékkal kúsztak feljebb év per év alapon a Munkaügyi Minisztérium adatai szerint.

Téved, aki az élelmiszerpiaci árnyomás közeli enyhülésében reménykedik.

Az éttermek és élelmiszeripari cégek vezetői a növekvő munkaerőköltségekre panaszkodnak, továbbá arra, hogy egyes alapanyagok – mint például a kakaó – ára az egekbe szökik.   

Historikusan visszatekintve, a nagy inflációs időszakok után, sohasem csökkentek az élelmiszer árak

– figyelmeztet Steve Cahilllane, a Kellogg márkát is birtokló snack-óriás Kellanova vezérigazgatója.

A Wall Street Journal emlékeztet, hogy 1991-ben az amerikai fogyasztók a rendelkezésre álló személyes jövedelmük 11,4 százalékát költötték élelmiszerre. A háztartások még akkor is az 1970-es évek inflációs időszakát követően meredeken felívelt élelmiszerárakkal küzdöttek. Most, bő három évtized múltán  az élelmiszer-kiadások ismét elérték az 1991-es szintet. Az USDA legfrissebb adatai szerint a fogyasztók a rendelkezésre álló jövedelmük 11,3 százalékát költötték élelmiszerre 2022-ben.

Az élemiszerköltés aránya a jövedelemhez képest
 

Ritkábban és kevesebbet esznek éttermekben

A fogyasztók úgy alkalmazkodnak, hogy ritkábban járnak éttermekbe, illetve ha betérnek, akkor kevesebb fogást rendelnek, például kihagyják az előételeket. Míg a boltokban, szupermarketekben rendkívül népszerűek a telefonos alkalmazásokon keresztül kínált promóciók.

Élelmiszeripari cégek azt tapasztalják, hogy a  kukorica, a búza, a kávébab és a csirke olcsóbb, de a cukor, a marhahús és a krumpli ára továbbra is magas vagy emelkedik. 

Már az amerikai elnök figyelmét is felkeltette az élelmiszer-infláció. Különösen annak bújtatott formája, a legrammozás, vagy zsugorfláció. A Super Bowl alatt szinte felrobbant az Instagram, amikor Joe Biden szóvá tette, hogy a zacskókba kevesebb csipszet tesznek:  

az amerikai közönség belefáradt abba, hogy baleknak nézzék. Elegem van a zsugorflációból, mert ez átverés!

Ágazati gondok közepette az élelmiszer részvények is gyengén muzsikálnak. Amíg a széles piacot leképező S&P 500 index egy éves visszatekintésben közel 25 százalékot emelkedett, addig az éttermi részvények alindexe csak 10 százalékot emelkedett, a csomagolt élelmiszer- és húsipari vállalatokat követő alindex pedig nagyjából 8 százalékot esett ugyanebben az időszakban.

 

Egyesült Államok élelmiszer Joe Biden infláció magas
Kapcsolódó cikkek