A befektetők azt követelik az civakodó vezetőitől, hogy szedjék össze magukat a hadikiadások terén, és indítsák el a blokk háborús kötvényprogramját, amely az ukrajnai és a belföldi védelem megerősítéséhez is kulcsfontosságú lenne – írta a Bloomberg.

Artillerymen of West group of Russian troops, move along the Kupiansk direction in Kharkiv Oblast kötvény
A befektetők háborús kötvényekre várnak, ám az erről szóló viták nem haladnak az EU-ban. Fotó: AFP

Bár korábban az uniós politikusok a közös kötvénykibocsátás ügyében arra hivatkoztak, hogy nem elég nagy a kereslet, a befektetői követelések ennek az ellenkezőjét mutatják. Az AAA minősítésű értékpapírokra kiéhezett alapkezelők minél előbb szeretnének kibocsátásokat látni, hogy adósságon keresztül finanszírozzák az európai védelmet.

Ezek az eszközök lehetővé tennék a hadikiadások növelését, de anélkül, hogy ez a tagállamokat terhelné. A befektetők pedig jól járnak, hiszen az uniós kötvények felárat fizetnek a hasonló minősítésű államkötvényekhez képest 

– mondta Brian Mangwiro, a Barings egyik portfóliómenedzsere.

Beköszöntött a kötvénybefektetések aranykora

Akár 80-20 arányban is érdemes felülsúlyozni idén a kötvényeket a részvények rovására, és nyerő stratégia lehet a portfóliók zömét dolláros vagy eurós eszközökben tartani – közölte az SPB Befektetési Zrt.

Az egész blokkra kiterjedő adósságprogramot egyre több európai kormány tartja reális megoldásnak, főleg azon félelmek mellett, hogy egy lehetséges orosz győzelem után az unió tagállamai kerülnének veszélybe, amire a kontinens védelmi ipara még mindig nincsen felkészülve.

A közös hitelfelvételt Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa tavaly a „válság kezelésének a legmegbízhatóbb módjaként” jellemeze, a programot pedig olyan tagállamok támogatják, amelyek hadiipara jól járna vele – például Franciaország –, vagy közvetlenül fenyegetve érzi magát az orosz határon – például Észtország. A fiskálisan konzervatívabb kormányok azonban még nem lettek meggyőzve.

Nagy a kereslet az uniós kötvényekre

A befektetők többek között azért sürgetik a kibocsátást, mert az AAA minősítésű papírokból nagy a hiány azóta, hogy az Egyesült Államok tavaly elvesztette ezt a legmagasabb szintű értékelést. A meglévő európai kötvények – többek között a kibocsátás ideiglenes jellegéből adódóan – valamivel magasabb hozamot fizetnek a befektetőknek, mint az ugyanilyen minősítésű Németország, sőt, még az alacsonyabb minősítésű Franciaország esetében is.

A kötvényvásárlási lelkesedés nyilvánvaló: múlt hónapban egy 3 milliárd eurós kötvényre 81 milliárd értékben érkezett megrendelés, a 27-szeres fedezeti arány pedig a legmagasabb, amelyet valaha is regisztráltak az európai nyilvános adósságpiacon.

kötvény
A kötvénykibocsátással meg lehetne osztani az európai védelem fejlesztéséve járó pénzügyi terheket. Fotó: AFP

Az EU-nak jelenleg mintegy 450 milliárd eurónyi kötvénye van, amelyeket főként a világjárvány helyreállítási alapjának finanszírozására bocsátottak ki. Ez a program 2026 után nem bocsát ki több új kötvényt, de a befektetők körében egyre nagyobb a meggyőződés, hogy az uniónak át kell állnia a védelem támogatására.

Sok kormány azonban továbbra is az óvatosabb költekezés mellett áll, mivel tartanak attól, hogy az Európai Unió ilyen programokon keresztül el fog adósodni.

A blokkon belül minden olyan ügy komoly akadályokba ütközik, amely nem „egyszeri intézkedésként” lenne bevezetve – ez az érvelés a világjárvány idején győzedelmeskedett, amikor a válság arra kényszerítette Németországot és más gazdagabb uniós államokat, hogy enyhítsék az összevont hitelfelvétellel szembeni szokásos ellenállásukat.

A befektetőkhöz hasonlóan azonban ezek a tagállamok is azt figyelik, hogy a következő hetekben mi fog történni az ukrán fronton – az egyre sikeresebb orosz előretörések ugyanis őket is arra késztethetik, hogy kinyissák az ajtót a nagyobb finanszírozási programok előtt.

Sajnos az EU-ban mindig egy válság kell ahhoz, hogy megváltozzon a politika. Most már csak az a kérdés, hogy az elmúlt évek után mennyivel nőtt meg a tűréshatár, mert ha ezt átlépjük, hatalmas védelmi befektetésekre lehet számítani 

– írta Guy Miller, a Zurich Insurance piaci stratégiáért felelős vezetője.

Zsákszámra önti a piacra a kötvényeket Izrael, hogy finanszírozni tudja a háborút

Részben a nemzetközi, részben a helyi piacokokról vont be forrást Izrael, a jegybank és a hitelminősítők aggódnak.