Frissíti stratégiáját a Shell, a befektetők csütörtökön ismerhetik meg a részleteket. Néhány részlet kiszivárgott, a Bloomberg információja szerint az olajtársaság fontolóra vette a szén-dioxid-kibocsátása csökkentését. 

Lengerich,,Germany,-,November,12,,2016:,Shell,Sign,Against,Blue a shell
Fotó: Shutterstock

A Shell klímacéljaival kapcsolatban minden további kérdés csütörtökön tisztázódhat, a tiszta energiára átállásra és az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tervek aktualizált változatából. Az időzítés mindenesetre pikáns, Wael Sawan vezérigazgató a zöldstratégia ismertetése mellett az arról szóló terveit is vázolja, hogyan lehetne még több pénzt befektetni olaj- és gázkitermelésbe, biztosítva ezzel a lehető legmagasabb megtérülést a részvényeseknek. 

A Shell egyébként 2021-ben vállalta, hogy 2030-ra 20 százalékkal csökkenti a 2016-os bázisértékhez képest a nettó szén-dioxid-intenzitását, ami lényegében az általuk eladott energia kibocsátásának a mérőszáma. 2035-re tűzték ki a 45 százalékos csökkentést, 2050-re pedig a nettó zéró állapotot. 

A kibocsátáscsökkentés ütemének lassítása mindenesetre nem lenne meglepetés, hasonlóról határozott a rivális BP, kiváltva a bejelentés napján a részvényeik 8 százalékos felértékelődését. Hangsúlyozták azt is, hogy ha a nettó zéró kibocsátást a társadalom szélesebb rétegeiben nem sikerül megvalósítani, akkor azt a Shell sem feltétlenül érzi magára nézve kötelezőnek.

Tavalyi kinevezése óta Sawan több alkalommal hangoztatta, elsődleges cél mégiscsak a részvényesi értékteremtés maximalizálása. 

Ennek érdekében növelték a részvényesjavadalmazást, illetve zártak be munkahelyeket. Azt, hogy a tőke nagyobb részét irányították olaj- és gázberuházásokra, számos zöldaktivista szervezet és éghajlattudatos befektető kritizálta