Távozik a Boeing éléről Dave Calhoun vezérigazgató – ezt az amerikai repülőgépgyártó maga jelentette be hétfőn – írja a Reuters.

Boeing CEO David Calhoun Meets With Sen. Duckworth
Boeing CEO Dave Calhoun is departing a meeting with Senator Tammy Duckworth (D-IL) in the Hart Senate Office Building, on Capitol Hill in Washington, D.C., on January 25, 2024, as Boeing is dealing with the fallout of multiple recent safety mishaps, including a door blowing out mid-flight. (Photo by Aaron Schwartz/NurPhoto) (Photo by Aaron Schwartz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Távozik a Boeing éléről Dave Calhoun vezérigazgató / Fotó: AFP

A vállalat vezetője nem azonnal adja át a stafétabotot, az év végéig hagyja el a vezérigazgatói széket.

A társaság a vezetőség széles körű átalakítását is tervezi, miután a repülőgépgyártónál mostanra széles körű biztonsági válság alakult ki azt követően, hogy januárban egy 737 MAX repülőgép ajtódugója kirobbant a levegőben.

A repülőgépgyártó azt is közölte, hogy Stan Deal, a Boeing kereskedelmi repülőgépek üzletágának elnök-vezérigazgatója nyugdíjba vonul, az üzletág vezetését pedig Stephanie Pope veszi át. Az igazgatótanács új elnökévé Steve Mollenkopfot nevezték ki.

A Boeing folyamatos gyártási és biztonsági problémái, valamint az egyre keményebb jogi csaták súlyosan rontják a társaság pénzügyi teljesítményét és kilátásait. A is padlóra került a futószalagon érkező botrányok következtében, idén már 28 százalékot zuhant az árfolyam. 

A hétfői bejelentést ugyanakkor kedvezően fogadták a befektetők, a kurzus 3,5 százalékkal pattant fel a hivatalos tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben.