A vártnál sokkal nagyobb nyereséget ért el tavaly az Adria kőolajvezetéket üzemeltető Jadranski Naftovod (Janaf). A horvát olajipari vállalat az egy évvel korábbinál 27,6 százalékkal magasabb, 51,9 millió eurós nyereséget könyvelt el 2023-ra – írja a társaság közleménye alapján a SeeNews.

Focus On: The Duna Oil Refinery at Szazhalombatta
A Janaf tavaly az európai referenciaár többszörösére emelte a Magyarország felé irányuló szállítási díjakat.
Fotó: Kummer János/Gettyimages

Az adózás előtti eredmény 26,7 százalékkal, 63,4 millió euróra ugrott, és ezzel 73 százalékkal szárnyalta túl az elemzői várakozásokat.

A társaság 153,3 millió eurós árbevételt termelt, 28,7 százalékkal többet a 2022-esnél. Ezen belül az alaptevékenységből, vagyis a kőolaj és kőolajszármazékok szállításából és tárolásából származó bevétel 28 százalékkal, 146,7 millió euróra emelkedett, 21,5 százalékkal magasabbra az elemzők által vártnál. A vállalat költségei éves alapon 30,2 százalékkal nőttek, és 89,9 millió eurót tettek ki.

A többségben horvát állami tulajdonban lévő társaságban az OTP Banknak – két nyugdíjalapján keresztül – 2,5 százalékos részesedése van, a Mol irányítása alá tartozó INA pedig további 11,8 százalékos részvénycsomaggal rendelkezik.

A Mol szerint nyerészkedik a horvát olajvezeték-üzemeltető

A Mol és a Janaf között az utóbbi árpolitikája miatt vita alakult ki az elmúlt hónapokban, miután a horvát vállalat tavaly drasztikusan – az európai referenciaár többszörösére – emelte a Magyarország felé irányuló szállítási díjakat. A magyar olajvállalat szerint a Janaf indokolatlanul és aránytalanul magas árat kér az Adria vezetéken érkező energiahordozókért, és az orosz–ukrán háború által teremtett helyzetet profitszerzésre használja ki.

Elemzők szerint a Mol tavalyi 3,1 milliárd dolláros eredménye után fizetendő mértékére is hatással lehet, hogy a magyar és a horvát félnek sikerül-e kielégítően megállapodnia a Horvátország felől érkező energiahordozók szállítási díjáról.

A Janaf részvényeivel legutóbb február 13-án kereskedtek a zágrábi börzén 880 eurós árfolyamon. Az év eleje óta 6 százalékkal drágult az illikvid