A digitális kedd délután 68 818 dollárra emelkedett, jóval az év eleji 44 000 dolláros értékelés fölé. A gyors emelkedése az Etherium, a Solana és más népszerű kriptovaluták árfolyamát is felfelé segítette a héten.

Financial,Growth,Concept,With,Golden,Bitcoins,Ladder,On,Forex,Chart
Történelmi csúcsra kapaszkodott a bitcoin. Fotó: Tom Stepanov

A részben azért szárnyal, mivel a spot bitcoin tőzsdén kereskedett alapok iránti kereslet növekszik. Az ETF-ek, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy minden eddiginél kevésbé kockázatos módon próbálkozzanak a kriptovalutával, idén hatalmas pénzbeáramlást ösztönöztek.

A befektetők vérszemet kaptak attól, hogy a bitcoin korrelálatlan eszközként kezelhető, ez pedig rendkívül vonzóvá teszi a portfóliók diverzifikációja szempontjából

– mondta Joel Kruger, az LMAX Group digitális valuták tőzsdéjének piaci stratégája a CBS MoneyWatchnak.

A bitcoin ralija hónapokkal korábban, 2023-ban kezdődött, az ára pedig decemberben 19 hónapos csúcsra, 41 ezer dollár körüli szintre emelkedett.

Elemzők akkoriban három fő tényezőnek tulajdonították a hullámzást: a spot-ETF-ek várható jóváhagyásának az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) által, a Fed 2024-es lehetséges kamatcsökkentésének és a kriptotoken közelgő feleződési eseményének, amelynek során a bitcoin bányászatáért járó jutalom a felére csökken.

A bitcoinnal a nyakában is csúcsközelbe került az arany

Kőkemény versenytársat kapott a bitcoin és a trendi kriptovaluták formájában az arany, mégis sikerült ismét csúcsközelbe manővereznie magát. A kérdés most már az, hogy újra bikacsapdának bizonyul-e az arany ralija, vagy ezúttal sikerül az árfolyamnak 2100 dollár fölött letáboroznia.