Főként a vagyon- és balesetbiztosítási üzletág (P&C) kiemelkedő, 12 százalékos növekedése következtében az Assicurazioni Generali biztosítótársaság bruttó díjbevétele 5,6 százalékkal, 82,5 milliárd euróra bővült 2023-ban – közölte az olasz vállalat kedden.

Generali logo is seen on the building in Milan, Italy on October 7, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Elégedett lehet a Generali szárnyas oroszlánja. 
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Valamennyi szegmens növekedett a Generali biztosítónál

Nem zárt azonban rossz évet az életbiztosítási szegmens sem, ahol a csoport stratégiájával összhangban elsősorban az egységhez kötött (unit-linked) biztosítások pörgették a forgalmat.

Valamennyi divízió pozitív hozzájárulásának köszönhetően a vállalat működési eredménye 7,9 százalékkal, 6,9 milliárd eurós történelmi rekordra emelkedett. Ezen a soron is a P&C vitte a prímet.

A biztosítóknál árgus szemmel figyelt tárgyévi összevont hányados (combined ratio) – azaz a felmerült költségek és díjak osztva a befolyt bevételekkel 1,4 százalékponttal, 94 százalékra javult.

Új csúcsra futott a 14,1 százalékkal, 3,58 milliárd euróra gyarapodó korrigált nettó eredmény is.

Szilárd a Generali tőkehelyzete is, a tőkemegfelelési mutató 220 százalék volt. A cég igazgatósága azt javasolja a közgyűlésnek, hogy az osztalékot idén részvényenként 10,3 százalékkal, 1,28 euróra növelje.

Erős készpénz- és tőkehelyzetünkre alapozva növeljük az osztalékot. A csoport mint nyereséges és diverzifikált biztosító, illetve vagyonkezelő a lehető legjobb formában van. A Generali további növekedése érdekében vásároltuk fel a globális fókuszú, amerikai Conning befektetéskezelőt és a spanyol Liberty Seguros biztosítót

– emelte ki egyebek között Philippe Donnet vezérigazgató.

Donnet amúgy ugyancsak kedden nyilatkozott a Bloombergnek az olasz biztosító akvizíciós terveiről, eszerint olyan cégek kerültek fel az étlapjára, mint az osztrák Uniqa, a holland NN, vagy a brit Aviva.

VIG-napok Bécsben

Pörgött a bevétel a régiónkban aktív osztrák VIG-nél (Vienna Insurance Group) is tavaly. Az összes szegmensben és üzletágban mutatott szilárd növekedés nyomán a díjbevétel 10 százalékkal, 13,8 milliárd euróra nőtt 2023 egészében – közölték szintén kedden Bécsben.

A pesti börzén is jegyzett csoport adózás előtti eredménye 32 százalékkal, 773 millió euróra nőtt. A társaság a 2023-as üzleti évre részvényenként 1,4 eurós osztalékot kíván fizetni. Mint ismert, a cég új osztalékpolitikájának megfelelően a cégvezetés vállalta, hogy minden évben legalább az előző évi osztalékot fizeti. Ezt most be is tartják, hiszen tavaly 1,3 eurót fizettek.

 Vienna Insurance
Jól ment tavaly a Vienna Insurance-nek, azaz a VIG-nek is. 
Fotó: Shutterstock

A kibővített kelet-közép-európai régióban, melyhez 

  • Albánia, 
  • Koszovó, 
  • a balti államok, 
  • Bosznia-Hercegovina, 
  • Bulgária, 
  • Horvátország, 
  • Moldova, 
  • Észak-Macedónia, 
  • Románia, 
  • Szerbia, 
  • Szlovákia, 
  • Ukrajna 
  • és Magyarország 

tartozik, az előzetes adatok szerint 12,5 százalékkal nőtt a díjvolumen az előző évhez képest, míg Lengyelországban 12,7 százalékos volt a bővülés – írja a német Finanzen.net hírportál.

Üzletági bontásban nőtt a VIG teljes díjbevétele a gépjármű-felelősségbiztosítási (+14,4 százalék), a cascobiztosítási (+14,3 százalék) és az egyéb vagyonbiztosítási divízióban (+11,2 százalék) is. 

Az egészségbiztosításban 7,5 százalékkal, az életbiztosításban pedig 2,7 százalékkal emelkedtek a befizetések. A díjbevétel 56,2 százaléka tavaly már Ausztrián kívül keletkezett.

A menedzsment 2024-re is derűlátóan nyilatkozott, a nehéz piaci környezet ellenére idén is a nyereség további növelésére törekszenek – hangsúlyozták.

A Generali-részvények kedden délelőtt 1,2 százalékkal 22,56 euróra drágultak Milánóban, míg a VIG papírjai Bécsben több mint 2 százalékkal, 28,5 euróra erősödtek. Utóbbi Budapesten – igaz, minimális forgalomban – közel 12 százalékkal, 11 070 forintra lőttek ki.

 

A VIG részvényeivel egyébként a BÉT Prémium kategóriájában lehet kereskedni 2022 óta, ám a befektetők eddig nem nagyon kapkodtak utána, pedig 1267 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációját tekintve helye lenne akár a blue chipjeink között is, a Magyar Telekom részvényeinek összértéke például 854 milliárd forint.

A Generalit egyébként az LSEG elemzői konszenzusa tartásra ajánlja, mégpedig 21,5 eurós mediáncélárral, míg a VIG-et vennék az elemzők, pedig 28,25 eurós medián célára kissé elmarad az utolsó kötések árfolyamszintjétől.