Kedden is nagy tételben veszik a befektetők az Alteo részvényeit, a magyar újgenerációs közműszolgáltató papírjai a kereskedés első órájában közel hat százalékkal új történelmi csúcsra, 3630 forintra drágultak. A 64 millió forintos forgalom is kifejezetten erősnek számít a társaság piacán.

Alteo
Az bejelentése óta meredeken drágulnak az Alteo részvényei / Fotó: Bujdos Tibor / Észak Magyarország

Az Alteo hosszú oldalazás után múlt csütörtökön gyújtotta be a rakétákat, miután a társaság vezetése részvényenként 400 forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az éves rendes közgyűlésnek. 

A megújuló energiát hasznosító közműcég összesen közel nyolc milliárd forintot oszt vissza a tavaly megtermelt, 12,8 milliárd forintos nyereségéből.

Kellemes meglepetés az Alteo nagy osztaléka

Az Erste kommentárja szerint a múlt heti osztalékbejelentés nagy pozitív meglepetés a tavalyi negatív meglepetés után, mivel 2023-ban nem fizetett a cég osztalékot. A piacon szinte azonnal beárazódott a részvényekbe a 400 forintos osztalék fizetése, amelynek az elfogadása a tulajdonosi szerkezet alapján eléggé valószínű.

A társaság a 200 forintos alap és az ugyanekkora rendkívüli osztalék kifizetése mellett felhatalmazást kér a közgyűlés időpontjától számított 18 hónapra, hogy saját hatáskörben döntsön a részvények 25 százalékának visszavásárlásáról egy forint és 5 ezer forintos ár között. A sajátrészvény visszavásárlás egy szokásos felhatalmazás, amellyel általában a cégek élnek már jó ideje – értékelt az Erste.

Az Alteo árfolyama 2024-től
 

Az újdonsült osztalékralinak köszönhetően év eleje óta már 27 százalékos árfolyamnyereséget érhettek el a befektetők a prémium kategóriás részvényen, amiben az utóbbi napok meredek drágulását követően is maradhatott tartalék:

A három elemzői prognózis rendre 17, 14, illetve 22 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a csütörtöki záróárhoz képest.