A 2023-as újabb rekordév után további dinamikus növekedést tervez az AutoWallis csoport, melyet a megújuló igazgatóság stratégiai vezetésével irányíthat tovább a menedzsment az éves rendes közgyűlést követően.

Wallis_LUS_897020220921 Budapest 
A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis 
befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG20220921 Budapest A pesti tőzsde autós vállalata, az AutoWallis befektetői tájékoztató keretében ismertette  friss járműpiaci és stratégiai várakozásait.Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Megújul az AutoWallis igazgatósága, fókuszban a további növekedés / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A pesti autós társasága április 26-án tartja éves rendes közgyűlését, melyen új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok megválasztásáról is dönthetnek a részvényesek.

Az éves rendes közgyűlésen a részvényesek arról határozhatnak, hogy Müllner Zsolt elnök, valamint Ormosy Gábor vezérigazgató mellé olyan új igazgatósági tagok kerüljenek, akik az elmúlt évtizedekben jelentős hazai és nemzetközi tapasztalatokat szereztek, részben szintén tőzsdei vállalatoknál, többek között vállalatvezetés és akvizíciók területén. 

Új emberek az autókereskedő élén

A közgyűlési előterjesztések alapján az igazgatóságba kerülhet 

  • Vaczlavik Ferenc, az AutoWallis gazdasági igazgatója, 
  • Veres Tibor, az AutoWallis fő tulajdonosának, a Wallis csoportnak az elnöke, 
  • a Wallis csoport képviseletében Mező Gyula vezérigazgató, 
  • Buday Bence vezérigazgató-helyettes, 
  • valamint Karvalits Ferenc stratégiai vezérigazgató-helyettes. 

A közgyűlésen a felügyelőbizottság tagjává választhatják Deme Gézát, az AutoWallis legnagyobb intézményi befektetőjének, a Széchenyi Alapok Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatóját. A Wallis csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-re, és a menedzsment eddig is sikeres munkáját elismerve expanziós terveit ismerteti az igazgató.

A vezetőség átszervezésére azt követően kerül sor, hogy Andrew John Prest, Antal Péter és Székely Gábor a csoportban végzett egyéb elfoglaltságaikra tekintettel csütörtökön lemondtak a társaságnál betöltött igazgatósági tagi tisztségükről.

helyett további növekedés

Az AutoWallis részvényesei a közgyűlésen döntenek a társaság tavalyi beszámolójáról és a nyereség felhasználásáról is. A kelet-közép-európai régió egyre meghatározóbb autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatója tavaly 366 milliárd forintos rekordárbevétel mellett, 20 milliárd forintos EBITDA-eredményt ért el, az egy részvényre jutó nyeresége pedig 21 forint fölé emelkedett. 

Az igazgatóság javaslata, hogy az eredmény kerüljön tartalékba, és a további növekedés finanszírozására használják fel a Wallis csoport január 26-án végrehajtott, 5,7 milliárd forint összegű készpénzes tőkeemelésével együtt.

Az Autowallis árfolyama 2024-től
 

A társaság részvényei 2 százalékos eséssel kezdték a napot, az év eleje óta viszont már közel másfélszeresére erősödött a kurzus.