A kifejezetten kedvező makrogazdasági és szektorális fejlemények nyomán megduplázódhat a kriptopiac teljes kapitalizációja az idei év végére – mondta Brad Garlinghouse, a Ripple bokkláncstartup vezérigazgatója a CNBC-nek, aki a kilátásaival kapcsolatban is feltűnően optimista hangot ütött meg.

Bitcoin abstract
Hatalmas rali előtt állhat a bitcoin és a bővebb kriptopiac egyaránt / Fotó: Getty Images

Ha a szakértő jóslata való válik, a kriptopiac teljes kapitalizációja meghaladhatja az ötezermilliárd dollárt is, ezzel a hazai 28-szorosára duzzadhat az alternatív devizapiacon parkoltatott tőke mennyisége.

A Ripple vezetője nyilatkozatában kiemelte: a közvetlenül spot bitcoinba fektető ETF-ek januári elindulása és a közelgő blokkjutalom-felezés egyaránt a szektor és főként a bitcoin további felfutását helyezi kilátásba. 

Történelmi csúcsát környékezi a kriptopiac teljes kapitalizációja

Garlinghouse úgy fogalmazott:

Azt látjuk a kriptopiacon, hogy a termékek iránti kereslet folyamatosan nő, míg a kínálati oldal a blokkjutalom-felezés miatt látványosan szűkül heteken belül. Hogy ennek milyen hatása lesz az árdinamikára, azt közgazdászdiploma nélkül is meg lehet fejteni.

A szakértő szerint mindezen felül az idei amerikai elnökválasztásnak is kedvező hatása lehet a szektorra. Ugyanis a tőzsdefelügyelet (SEC) jelenlegi vezetője, Gary Gensler élesen kriptoellenes álláspontot képviselt egész elnöksége során, ami átfogó pesszimizmust idézett elő a digitális devizák világában, és elrettentette a potenciális befektetők egy részét a szektortól – egy esetleges őrségváltás a Fehér Házban, de akár egy újabb Biden-ciklus pedig fel is rázhatja a SEC vezetését, fellendítve ezzel a kriptopiac egészét.

A Genslerrel kapcsolatos kritikák jogossága nehezen vitatható: a tőzsdefelügyelet feje az elmúlt években gyakorlatilag minden fronton keresztbe tett a bitcoin-ETF-ek elindulásának, és idén januárban is sokak szerint csak azért bólintott rá az eszközosztály elindulására, mert a legnagyobb befektetési vállalatok – köztük a BlackRock vagy éppen a Fidelity – elkezdtek már lobbizni a szektor mellett. 

Kriptofókusz: Tényleg lehet egymillió dollár a bitcoin, de akkor már nem ez fog számítani

Hatalmas utat tett meg a kriptopiac az elmúlt évtizedben, de mindez csak a kezdet. A bitcoin múltbéli mérföldköveiről, a botrányokról és tisztítótüzekről, a előnyeiről és a hosszú távú, rendszerszintű potenciálról Honti Rolanddal, a Cryptofalka alapítójával beszélgettünk a Világgazdaság legújabb sorozata, a Kriptofókusz első epizódjában.

A bitcoin az ETF-ek elindulása óta 63 százalékot erősödött bő három hónap alatt, egy évvel ezelőtthöz képest pedig már 156 százalékos a prémium.

Valósággal berobbant a bitcoin árfolyama az ETF-ek engedélyezése óta

Garlinghouse érvein túl a kriptopiac további ralijának ágyazhat meg az idén már szinte biztosan enyhülő globális kamatkörnyezet is: a Fed és az EKB jó eséllyel júniusban elkezdi csökkenteni irányadó kamatait, csökkentve ezzel a sok tízezermilliárd dollárt (és eurót) felvevő államkötvénypiacokon elérhető hozamokat, ami arra ösztönözheti majd a befektetőket, hogy jobb megtérüléssel kecsegtető befektetéseket keressenek maguknak, és ennek érdekében kockázatot vállalni sem restek – számításaikat sokan pedig a kriptopiacon szeretnék megtalálni.

Ez az újonnan belépő tőke pedig, párosulva az ETF-ek által bevont, 12 milliárd dollár feletti nettó vagyonnal és a blokkjutalom-felezést követő kínálati csökkenéssel, valóban könnyedén újabb rekordokra tornászhatja a bitcoin árfolyamát. Egyes szakértők, köztük Marshall Beard, az amerikai Gemini kriptotőzsde operatív igazgatója szerint ez a szint valahol 150 ezer dollár környékén lehet majd.