A válaszadók közel egyharmada szerint az idei év végére húszezer dollár alá süllyed majd a és mindössze 10 százalék gondolja úgy, hogy a meg tudja tartani a jelenlegi értékét és akár el is érheti a 75 ezer dollárt is ugyanezen időtávon – derült ki a Deutsche Bank friss felméréséből, melyben 3600, nem kifejezetten befektetési fókuszú ügyfelüket kérdezték meg a legnagyobb kriptodevizával kapcsolatos várakozásaikról.

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen.
Már a laikusok többsége is a bitcoin felfutása mellett teszi le a voksát / Fotó: Shutterstock

A válaszadók 40 százaléka szerint a bitcoin a következő évek során általánosságában jó teljesítményt tud majd nyújtani, 38 százalékuk ugyanakkor egyenesen úgy gondolja, a token pár éven belül akár teljességgel el is tűnhet már a befektetési palettáról. Ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 

egy százaléka szerint nem több a bitcoin egy múló hóbortnál.

A lakosság véleményében megfigyelhető hatalmas különbségek főként azért kifejezetten érdekesek, mert a befektetési világban az idei év már hatalmas részben a bitcoinnal kapcsolatos spekulációról, a tokenhez kapcsolt ETF-ekről, és a további, kriptokövető alapok létrehozásával kapcsolatos várakozásokról és engedélykérelmekről szólt. 

Kriptofókusz: Tényleg lehet egymillió dollár a bitcoin, de akkor már nem ez fog számítani

Hatalmas utat tett meg a kriptopiac az elmúlt évtizedben, de mindez csak a kezdet. A bitcoin múltbéli mérföldköveiről, a botrányokról és tisztítótüzekről, a előnyeiről és a hosszú távú, rendszerszintű potenciálról Honti Rolanddal, a Cryptofalka alapítójával beszélgettünk a Világgazdaság legújabb sorozata, a Kriptofókusz első epizódjában.

A bitcoin-ETF-ek januári engedélyezésük óta 198 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítottak le, nettó tőkebeáramlásuk pedig a 14 milliárd dollárt környékezi, igaz, utóbbi adatot a Grayscale zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított, kiugróan magas árazás mellett forgó alapjának 15 milliárd dollárt is meghaladó tőkekiáramlása hatalmas mértékben rontja.

Ezzel párhuzamosan a BlackRock 17,6 milliárd dollárt kezelő alapja, illetve a Fidelity 10,5 milliárdos ETF-e már a történelmi örök rangsorok élmezőnye felé száguldanak: a szakadatlan nettó tőkebeáramlást megélő alapok toplistáján 59-59 napos mutatójukkal a 18., illetve 19. helyet tudhatják magukénak, ami annak ismeretében, hogy ez a két alap a teljes ETF-piacot lekörözte, már tőkehalmozási sebességével is, annyira nem is lehet meglepő.

A szektornak pedig a jelenlegi számítások szerint április 18-án esedékes bitcoin blokkjutalom-felezés is további hatalmas lendületet adhat: ekkor ugyanis a blokklánc megfelezi majd az egységnyi bitcoin bányászatért járó tokenjutalmakat, visszafogva ezzel a bitcoin kínálati oldalának bővülését, keresleti túlsúlyt, és ezáltal áremelkedést idézve elő a deviza árfolyamán. A múltbéli felezéseket követően a kurzus rendre megdöntötte korábbi árfolyamcsúcsait, így a vállalati, illetve szakmabeli befektetők ezzel kapcsolatos optimizmusa megalapozottnak tekinthető.

Ismét stabilan 70 ezer dollár felett a bitcoin

A bitcoin árfolyama az idén 60, míg az elmúlt egy évben 150 százalékot erősödött.