Miközben a kriptodevizák zuhantak, és estek az amerikai, valamint az európai részvények is kedden, az arany unciáját már 2291 dollár fölött mérték az amerikai Nymex árutőzsdén, ami - mondani sem kell - ismét egy szédületes új történelmi rekord.

arany
Az aranyat tartják a legbiztonsággosabb menedéknek / Fotó: SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters szerint a sárga fém begyűjtésére indított újabb rohamot az izraeli légicsapás válthatta ki, amelyet a zsidó állam Irán szíriai nagykövetsége ellen intézett. Irán ugyanis bosszút esküdött damaszkuszi nagykövetsége megtámadásáért, több sem kellett az aranyban bízó befektetőknek.

Látjuk, hogy az izraeli csapás miatt a biztonságos menedéknek tartott aranyba áramlik a tőke

 - mondta a hírügynökségnek Daniel Ghali, a TD Securities árupiaci stratégája.  

A spekulánsok is beszálltak az arany ralijába

Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője szerint az emelkedést ugyanakkkor a lakosság és a központi bankok vásárlásaihoz csatlakozó spekulánsok rohama is támogatja. A spekulánsok az arany 2200 dollár fölé drágulását követően szálltak be nagyobb pozíciókkal a raliba.

A körülmények egybeesése mindenesetre idén eddig közel 10 százalékkal hajtotta fel a nemes fém árfolyamát.

"A jelenlegi arany ralit az teszi különlegessé, hogy annak ellenére sem fékeződött le, hogy a dollár erősödik, az amerikai állampapír-hozamok nőnek és a Fed alapkamata is tovább maradhat a jelenlegi magas szinten, amint azt korábban vélték a piacon" - emelte ki Ross Norman független elemző.

Mindennek ellenére az aranypiacnak konszolidálódnia kell, ha az amerikai jegybank nem kezdi meg lazítást a közeljövőben - jegyezte meg a Reutersnek Tai Wong New York-i független nemesfém-kereskedő.

Addig azonban - úgy tűnik - a többi nemes fém sem marad ki a jóból. Az ezüst 3,2 százalékkal, 25,89 dollárra, míg a platina 2,4 százalékkal, 923,00 dollárra drágult kedden.