Azok után, hogy tavaly gyakorlatilag mindegy volt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok melyik portfólióban fialtatják a pénzüket, idén ismét érdemes átnézni a hozamokat és szükség esetén váltani a különböző befektetési stratégiák közül. 2023-ban a részvény- és kötvénytúlsúlyos portfóliók is átlagon felüli, 20 százalékos, vagy akár azt meghaladó teljesítményt nyújtottak, idén azonban merőben más a helyzet. A magas hozamra viszont égető szükség lenne, tekintve, hogy több pénztár közgyűlése is a költségek emeléséről határozott. 

Man,Planning,Family,Finance,And,Using,Calculator.,Counting,Savings,,Budget,
Sokkal nehezebb idén az öngondoskodási célú hozamvadászat / Fotó: Shutterstock

A különbség abból adódik, hogy a részvénypiacok idén is folytatták a 2023-as év remek teljesítményét, az elmúlt napok növekvő kockázatkerülése ellenére a közép-európai régióban is könnyű találni két számjegyű pluszt felmutatni képes részvényindexeket, egyedi részvényeket még inkább.

De a vezető amerikai index – S&P 500 – is megőrzött 6,7 százalékot az idén összegyűjtött pluszokból, így azért nem meglepetés, hogy jól szerepelnek itthon a részvénytúlsúlyos nyugdíjkasszák.

Az öngondoskodók általában néhány nappal vagy akár egy héttel késleltetve láthatják az árfolyamadatokat, de valamennyi kasszánál a kockázatvállalás bizonyult idén a nyerő taktikának. Azok után, hogy az év első heteiben a részvénypiacok inkább szenvedtek, onnantól kezdve meredek emelkedés jellemző, így az sem csoda, hogy van olyan nyugdíjpénztár – az Allianz kockázatvállaló portfóliója –, ahol április 9-én (ez a legutolsó adat) már 

10 százalék feletti pluszt mutatott az árfolyam elmozdulása.

Ugyanennek a pénztárnak a klasszikus portfóliója viszont minimális mínuszban van idén, ez a befektetési stratégia kizárólag magyar állampapírokba fektet, amelyeken a piaci hozamok emelkedése miatt nem realizált árfolyamveszteség keletkezett, amit a kötvények felhalmozott kamata a jelek szerint éppen kiegyenlített.

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpánztárban négyből 3 tag a Bázis portfóliót választja, amely 3,2 százalékos pluszban van az év elejétől április 10-ig. Két számjegyű hozamra egyik erstés portfólió sem volt képes három és fél hónap alatt, a legjobb teljesítményt a Lendület nevű portfólió nyújtja 5,1 százalékkal.

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár összes portfóliója két számjegyű (15,9-24,2 százalékos) hozamot produkált tavaly. Az ismétlés idén a nehezített piaci környezetben szép teljesítmény lenne, az eddigiek alapján nem is biztos, hogy sikerül. Náluk a Lendületes nevű portfólió tűnik erre a legesélyesebbnek, amely 5,6 százalék pluszt képes felmutatni az év elejétől.

Hamarosan érkezik az adó-visszatérítés

Az igényelhető adó-visszatérítés összegéről az egészségpénztárak minden évben tájékoztatást küldenek a pénztártagoknak. Ebből az is kiderül, hogy az adóbevallás melyik sorában kell feltüntetni az adatokat. Az adóbevallásukat elektronikusan bevallóknak még könnyebb dolguk van. A által elkészített tervezet nyitóoldalán szerepel a Pénztári rendelkezések menüpont, amelyet a NAV automatikusan feltölt a pénztári befizetések után igényelhető adóvisszatérítés összegével. Amennyiben több önkéntes pénztári tagsággal is rendelkezünk, például nyugdíjpénztári és egészségpénztári számlánk is van, akkor saját magunk választhatjuk ki, hogy melyikbe kérjük a legfeljebb 150 ezer forint visszatérítést, egyetlen pénztári tagság esetén pedig csak jóvá kell hagynunk a tervezetben szereplő adatokat – írta a Pénztárszövetség.

Nem kedvez a kötvénypiaci hozamemelkedés

Az Allianz kockázatvállaló portfólióját az Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár egyik befektetése képes volt megközelíteni, a Megatrend nevű portfólió 8,8 százalékos pluszban volt április 9-ig. Ebben az alapban 70-30 a részvények és kötvények aránya, a részvények közül is csak olyanokba fektetnek, amelyek valamilyen szinten hosszú távú folyamatokhoz – demográfiai változások, energiahatékonyság, urbanizáció, technológiai újítások – kapcsolódnak. 

A 100 százalékban állampapírokba fektető nyugdíjalap viszont náluk sem szuperál, idén fél százalék mínuszban áll ez a típusú portfólió.