Remek formában van csütörtök délelőtt a hazai deviza, egy euróért 391,6 forintot kell adni, ilyen szinten utoljára február 28-án kereskedtek a forinttal. 

Ezzel a 400 forintos lélektani határtól egyre inkább sikerült eltávolodni. 

 

Hungarian,Money,,Forint,,All,Banknotes,And,Coins,,National,Currency,,Close
Fotó: AFP

Már szerdán jól festett az árfolyam alakulása, fontos támasz tört le, azóta a kurzus az 50 napos mozgóátlaghoz, 391,11-hez közelít – hívta fel a figyelmet az Equilor.

A forint remeklését az sem gátolja a jelek szerint, hogy ismét uniós források felhasználását kifogásolja az Európai Bizottság. A Portfolio értesülései szerint március végén szigorú hangvételű levelet küldött az Európai Bizottság egyik igazgatósága, melyben számos aggályt megfogalmaztak az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény miatt. 

Amennyiben 1 hónapon belül nem kapnak megnyugtató válaszokat, kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen, és újabb forrásokat függeszthetnek fel.

Euró-forint árfolyammozgás 2023-ban


A Raiffeisen elemzői szerint a nemzetközi befektetői hangulat igencsak támogató most, ez pedig 

a forintnak is előnyére válik a mellékelt ábra szerint. 

Emellett az is segítheti a forintot, hogy az MNB utólag egyértelműen jelezte, hogy a jövőben lassabb tempóban vágja tovább az alapkamatot, vagyis csökkenti a forint kamatelőnyét, ami a hazai deviza legerősebb bástyája pillanatnyilag. A valószínűbb forgatókönyv persze az, hogy továbbra is marad 390–395 között a kereskedés, esetleg előbbi még tesztelésre kerül, de a mostani letörés inkább a szűkülő ékalakzat utáni természetes reakció következménye, nem pedig valami grandiózus változásé a háttérben a fundamentumokat, vagy a hazai kockázati felárat illetően.