Kibukott az osztrák bankokra Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ), az ellenzéki szocdemek lefölöznék a pénzintézetek extraprofitját, és ebből az építkezők jelzáloghiteleire húznának sapkát – írja a Kronen Zeitung.

Telekom Austria AG Stores And Logos As Mobile Company Buys $1.3 Billion In National Airwave Sale
Kiásták a csatabárdot az osztrák bankokkal szemben a szocdemek / Fotó: Getty Images

 

Felhúzták magukat a szocdemek

A szociáldemokratákat az bosszantotta fel, hogy bár az Európai Központi Bank az elmúlt években több lépésben a 2019-es 0,25 százalékról 4,75 százalékra emelte az euróövezet alapkamatát, ám a bécsi pénzintézetek a betéti kamatokat nem növelték, miközben a házépítők által változó kamatozással felvett jelzáloghitelekre már 5 százalékos hitelkamatot érvényesítenek.

Sőt, még csak a saját tőkéjüket sem növelik, hanem az extra nyereséget szinte egy az egyben a részvényesek javadalmazására fordítják.

Az inflációs válság éveiben az SPÖ szerint az osztrák bankok profitja mintegy 220 százalékkal ugrott meg a válság előtti évek átlagához képest. Tavaly például összesen 14,1 milliárd euró profitot termeltek, míg 2017-ben még csupán 6,5 milliárd euró volt a szektor össznyeresége.

A megtakarítókat és az építkezőket veszik palira

„A bankok a megtakarítók és a hitelfelvevők kárára termelik a többletnyereségüket. Különösen a változó kamatozású hitelekkel rendelkezőket terheli súlyosan a banki kamatok masszív emelkedése” – állítja az SPÖ.

Ők játsszák tehát az ostobák szerepét ebben a játékban

– tették hozzá.

Ha például valaki öt évvel ezelőtt 25 évre vett fel változó kamatozású hitelt, és most 200 ezer euró a fennálló hitelösszeg, akkor – mivel a felvételekor irányadó 1,5 százalékról 5 százalékra nőtt a kamat – a korábbi 965 euró helyett havi 1318 eurót kell törlesztenie, azaz a növekmény éves szinten 4236 euró.

Az SPÖ ezért azt követeli, hogy a már megkötött jelzáloghitelek kamatszintjét 3 százalékban maximálják, amit szerintük a bankok többletnyereség-adójából kellene finanszírozni. Az érintett 500 ezer lakásépítő összesen 60 milliárd eurós hitelállományának a kamatplafonja évente 900 millió euróba kerülne, amit egy a következő öt év során a bankok nyereségére bevezetett különadóból fedeznének. A párt szerint ez összesen négymilliárd eurót hozna.

A javaslatot már szerdán a parlament elé terjeszti az SPÖ.