Alaposan megkavarta a globális piacokat Jerome Powell a Fed kamattartásról szóló döntését követő sajtótájékoztatójában tegnap, késő éjszaka. A vezető amerikai jegybankár ugyanis eleinte úgy fogalmazott, hogy nem valószínű egy újabb kamatemelés, amire a piacok vad raliba kezdtek, később viszont úgy korrigált, hogy kizárva azért nincs, de ami biztos, hogy a kamatok addig magasan maradnak, amíg az szükséges, ami a jelenlegi makroadatokat látva hosszabb idő lehet, mint amire korábban számítottak.

Powell és a Fed felkavarta az állóvizet / Fotó: AFP

A piacok pedig beszédének ezt az ívét gyakorlatilag pontosan lekövették: a galambkezdetű beszéd hírére közel 100 pontot ugrott az S&P 500, és 300 pontot a Nasdaq – majd a sajtótájékoztató folytatása is hasonlóan gyorsan csapódott le a parketten, mindkét mutató visszazuhant a beszédet megelőző állapotába. Végül az amerikai piacok vegyesen, a Dow Jones pluszban, az S&P és a Nasdaq pedig 0,33 százalékos mínuszban zárt.

Powell beszéde Ázsiában is aggodalmakat keltett.

A kínai piac ugyan nem volt nyitva tegnap, de Dél-Korea 0,31 százalékos pirosban, Japán pedig 0,1 százalékos gödörben zárt, mivel a hosszabb ideig magasan maradó amerikai kamatok csökkentik a kockázatvállalást, és egyre több szabad tőkét vonzanak Amerikába – ennek pedig Ázsia is megissza a levét.

A befektetők a kilenc órakor esedékes európai nyitással kapcsolatban alapvetően optimisták: a DAX határidős jegyzése 0,56 százalékos erősödést valószínűsít a kereskedés elejére.

A devizapiacokon is felemás kép uralkodik.

A forint erősödni tudott az elmúlt órákban mindkét fontosabb devizával szemben: az euróval szemben 0,18 százalékkal, 389,47-ig, míg a dollárral szemben 0,22 százalékkal, 363,26-ig menetelt a hazai fizetőeszköz. A DXY dollárindex 0,02 százalékos mínuszban jár a mai nap során.

Az amerikai államkötvények hozamai kivétel nélkül emelkedtek Powell beszéde óta: a benchmark 10 éves papírok hozama 0,025 százalékkal került feljebb, a 2 éves pedig 0,011 százalékkal kamatozik jobban, mint a Fed döntése előtt.