Pénz- és tőkepiac

Akár több száz céget is a tőzsdére segíthet az MBH Bank és a BÉT együttműködése

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank, amelynek keretében a hazai tőkepiacban és banki finanszírozásban rejlő kiaknázatlan lehetőségeket szeretnék közelebb hozni a középvállalati körhöz, ami a vállalati szektor fejlődése mellett a tőkepiac fejlődéséhez és a pénzügyi stabilitáshoz is hozzájárul.

Stratégiai együttműködést indított az MBH Bank és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) , amelynek keretében anyagiakban is mérhető segítséget nyújtanak a parkettjére igyekvő, vagy a már ott jelenlévő, ám újabb tranzakcióra készülő hazai középvállalatoknak, a megállapodás aláírására szerdán került sor az MBH Bank Váci utcai székházában.

Balról jobbra: Nagy Péter Gábor, a BÉT értékesítési, marketing és kibocsátói akvizíciós igazgatója; Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója; Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója és Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese

Nem méricskélik a cégeket

Az együttműködés részleteivel kapcsolatban Szabó Levente az MBH Bank vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta, hogy alapvetően ugyan a tőzsdére lépő cégeket támogatják az ingyenes programmal, ám a már tőzsdén lévő vállalatok tőkeemeléseihez, illetve esetleges kötvénykibocsátásához is segítő kezet nyújthatnak.  

Ráadásul nem méricskélik a vállalatokat, azaz nemcsak a jogi kritériumoknak megfelelő kkv-kat kívánják mentorálni. Úgy gondolják, hogy eleve csak azok a vállalatok jelentkeznek majd a programba, amelyeknek nincs a nyilvános tőkepiacra belépést menedzselni tudó szakmai stábjuk.

Hozzátette, a mentorálás anyagi fedezetét a BÉT-tel közösen biztosítják, illetve a megállapodás fontos eleme, hogy határozatlan időre szól. Szabó Levente szerint a partnerség keretében néhány éven belül akár több száz céget is a parkettre segíthetnek.

Egyfajta VIP-klubként üzemelhet a mentorhub

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a Világgazdaság kérdésére kiemelte, hogy megmarad a BÉT eddigi mentorprogramja is, s azon belül egyfajta VIP-klubként kell elképzelni a közös programba bekerülő cégeket, amelyeket az MBH Bank irányít ide saját ügyfélköréből. A BÉT egyébként nyitott arra, hogy más bankokkal is hasonló együttműködési szerződést kössön.

A partnerség hátterében a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank azon közös vállalása áll, hogy elősegítsék a hazai gazdaság fejlődését és az innovációt, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra. 

Az együttműködés fő célja a középvállalatok fejlődésének és tőzsdei jelenlétének elősegítése: a BÉT és az MBH Bank összekapcsolja erőit annak érdekében, hogy támogassák a vállalatokat a tőzsdei szereplésre való felkészülésben és a tőzsdei szereplés utáni fenntartható növekedésben, amely magába foglalja a pénzügyi és operatív felkészítést, valamint a tőkebevonási folyamatok támogatását.

Cél: a középvállalatok versenyképességének támogatása

Az együttműködés keretében a BÉT és az MBH Bank egy összetett támogatási programot indít BÉT & MBH Bank MentorHub néven.

Ezen platform exkluzív fórumokat és szakmai tanácsadást kínál a kiválasztott vállalatok vezetőinek, rendszeres találkozók, oktatások és események formájában, amelyek célja a tőzsdei bevezetés előkészítése és a piacra lépési stratégiák kidolgozása. 

A támogatási program kiterjed a vállalatok működési és finanszírozási folyamatainak támogatására is, amely magában foglalja a szakmai mentorálást és a corporate finance területén nyújtott kedvezményes díjakat. A középvállalatok ily módon hozzáférést kapnak nemcsak a szükséges tudáshoz és tőkéhez, hanem egy erős hálózathoz is, amely elengedhetetlen a tőzsdei sikerek eléréséhez.

A BÉT & MBH Bank MentorHub a hazai tulajdonú középvállalatok versenyképességének a növelésén, valamint a finanszírozási lehetőségeik bővítésén keresztül támogatja a magyar gazdaság fenntartható növekedését is. Az együttműködés eredményeként reményeink szerint bővülni fog a hazai befektetők számára elérhető vállalati értékpapírok köre

– emelte ki egyebek között Végh Richárd.    

 

MBH Bank BÉT támogatási program együttműködés
Kapcsolódó cikkek