A holland–angol Shell kivonult a kínai energiapiacokról, hogy nyereségesebb műveletekre összpontosítson, beleértve a földgáz- és olajüzletágakat is. Tavaly év végétől a döntés értelmében a Shell energiatermelési, kereskedelmi és marketing üzletága is kilépett a kínai energiaértékláncból.

Lengerich,,Germany,-,November,12,,2016:,Shell,Sign,Against,Blue
Fotó: Shutterstock

Szelektíven fektetünk be az energiába, arra összpontosítva, hogy értéket teremtsünk az energiaportfóliónkból, ami nehéz döntéseket igényelt

– közölte a vállalat.
A Shell honlapja szerint a Shell Energy China volt az egyik első teljes tulajdonú külföldi szervezet, amely belépett Kína szén-dioxid-kibocsátási piacára, s a kínai energiapiacon is be van jegyezve.
A változások 

nem vonatkoznak a Shell elektromos járművek töltési üzletágára, 

amely a vállalat kulcsfontosságú növekedési piaca – mondta a Shell szóvivője.
Az éves költségek akár hárommilliárd dolláros megtakarítására irányuló törekvésének részeként a Shell az elmúlt hónapokban kivonult az európai kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágból, valamint számos tengeri szélenergia- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású projektből. Emellett eladásra kínálta az amerikai napenergia-eszközöket, és felülvizsgálat alá vonta a szingapúri finomító és petrolkémiai komplexumát.
A Shell az egész vállalatra kiterjedő létszámcsökkentést hajtott végre, többek között az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldások részlegében is.
Miközben csökkenti jelenlétét a megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiák területén, a Shell azt tervezi, hogy megduplázza a földgáztermelést, amely iránt a kereslet várhatóan tovább fog növekedni az elkövetkező évtizedekben.