Pénz- és tőkepiac

Másik börtönbe szállítják a 25 évre ítélt kriptocsalót

Sam Bankman-Fried az egyik legnagyobb csalást követte el a történelemben. Az FTX összeomlásakor 8 milliárd dollárról nem tudott számot adni.

Hiába kérte, hogy maradhasson a New York-i börtönben amíg felkészül a fellebbezésre, a hatóságok másik börtönbe szállítják az FTX kriptotőzsde összeomlása miatt elítélt Sam Bankman-Friedet, akit az iparágban csak SBF néven ismernek.

FTX's former CEO, Sam Bankman-Fried, appears in court on federal fraud charges
Fotó: Anadolu via AFP

Pedig a 8 milliárd dollárnyi ügyfélpénz hollétét nem találó egykori guru a börtönőrök jóindulatát is igyekezett elnyerni, kriptobefektetési tippeket osztva meg velük.

Noha az FTX ügyfelei végül kamatostul kapják vissza pénzüket, ez leginkább csak annak köszönhető, hogy a csődeljárás kezdetén – amikor a kriptók árfolyama a mélyponton volt – a digitális eszközökben fennálló követeléseket dollárra váltották, így a kriptopiac szárnyalása miatt az FTX kezében maradt eszközök az eljárás végére már többet értek, mint a követelések. Az ügyfelek azonban kihagyták a ralit.

A Reuters felidézi, hogy SBF-et hét vádpontban találta bűnösnek az esküdtszék, amiért aztán idén 25 évre ítélte a bíróság.

 

FTX kriptotőzsde Sam Bankman-Fried csődeljárás
Kapcsolódó cikkek