BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Musk gyárlátogatással ágyazna meg a Teslától remélt gigabónuszának

Austinba, gyárlátogatásra invitálja az 56 milliárd dolláros gigabónusza ellen protestáló részvényeseket a Tesla alapító-vezérigazgatója. Elon Musk mézzel és korbáccsal igyekszik jobb belátásra bírni a renitenseket, s hogy milyen eredménnyel, az majd a június 13-i közgyűlésen derül ki.

Valami nagyon beégett Elon Musk agyába, és itt nem a közreműködésével kifejlesztett és a gyakorlati teszteléseken részsikereket már felmutató csip agyi beültetésére gondolunk, hanem egy jóval prózaibb dologra: a gyárlátogatásra. A Tesla alapító-vezérigazgatója a napokban exkluzív kaliforniai gyárlátogatásra invitálta azokat a kiválasztott kínaiakat, aki június végéig Sanghajban gyártott Modell 3-ast vagy Model Y-t vásárolnak. (Nem mindenkit.) 

Musk Elon: Tesla Model 3 China 
Hong Kong International MotorXpo
A Tesla Model 3 kínai vásárlóinak Musk álomútra szóló sorsjegyet ígér / Fotó: NurPhoto via AFP

Az utazási költségeket és az ellátást a Tesla fedezi, a nyerteseknek csupán a vízum beszerzéséről kel gondoskodniuk, ami – lévén az Egyesült Államokról van szó – nem egy tükörsima folyamat. 

S ha a elúszna a kaliforniai álomút, arra is van fájdalomdíj, a tízezer kilométerre szóló ingyenes töltési lehetőség a Supercharger hálózatban. Aki pedig „csak” tesztvezetésre jelentkezik, az a sanghaji Gigafactoryba nyerhet egy kétnapos luxusutat.

Musk és az ablakban lévő dollármilliárdok

A Tesla apadó kínai forgalmának felturbózására szóló marketingakciókat minden bizonnyal a részvényesek is helyeslik, azt azonban közülük sem mindenki, hogy Elon Muskot olyan vastagon tapétázzák ki dollármilliárdokkal, amit még nem pipált az amerikai gazdaságtörténet.

Az 56 milliárd dolláros bónusz jogosságához Musk szerint aligha férhet kétség, 

s hogy erről 15 renitens vagy bizonytalankodó részvényest is meggyőzzön, gyárlátogatást szervez számukra a következő hónapban. A túrát személyesen Elon Musk vezeti, míg szakmai oldalról a gyártásért felelős igazgatók felelnek a részvényesi delegáció minden kérdésére a Cybertruck elektromos kisteherautót és a Model Y crossovert gyártó, a texasi Austinban lévő Gigafactory bejárásán. 

Tesla gigafactory Texas 
 Austin
A Tesla austini Gigafactoryja madártávlatból / Fotó: Tesla

A kínai és a részvényesi delegáció tehát még véletlenül sem futhat össze, hiszen az utóbbi Fremontba, a Tesla első óriásgyárába lesz hivatalos. A Tesla honlapján közölt információk szerint a vizitre egy nappal a társaság éves részvényesi közgyűlése előtt kerül sor, hogy az illetők még a friss élményekkel felvértezetten nyomják meg a szavazógombot a Musk premizálásáról szóló napirendi pontnál. 

Erről egyébként már korábban is lehet szavazni, a végeredményt június 13-án ismertetik. Az S&P Global Market Intelligence szerint a Tesla törzsrészvényeinek 44 százaléka külső szereplők, köztük jelentős részben lakossági befektetők kezében van, ez legmagasabb arány az S&P 500 tíz legnagyobb vállalata közül.

A bíróságnak sem tetszett a csomag 

Nell Minow, a ValueEdge Advisors vállalatirányítási tanácsadó alelnöke szerint a meggyőzésnek ez a technikája az utolsó erőfeszítés lehet Musk részéről, hogy ellenzékét maga mellé állítsa, s kisbefektetői szavazatokat gyűjtsön a közgyűlésre. 

A Musknak járó vagy nem járó gigantikus javadalmazási csomag ügye nemrég a bíróságot is megjárta egy „okvetetlenkedő” részvényes jóvoltából, aki a földtől elrugaszkodottnak tartotta a cégvezér bónuszát. Erről a bíróságnak is hasonló volt a véleménye. A még 2018-ban megkötött 

bónuszszerződéssel az volt a bíróság alapvető baja, hogy azt Musk lekötelezettjei és a tőle munkájuk során közvetlenül függő emberek tárgyalták meg és hagyták jóvá. 

A Tesla láthatóan mindent megtesz, hogy a számos területen befektetőként és innovátorként is tevékenykedő vezérét magához láncolja, értelmezésük szerint ezt a célt el tudnák érni a felmelegített és újra szavazásra bocsátott 56 milliárd dolláros csekk odaítélésével. 

Tesla Elon Musk
Elon Musk meggyőző erejére szükség lesz a „billegő” részvényesek meggyőzéséhez / Fotó: AFP

Sokan a szavazást a Musk melletti szimpátia kifejezéseként hirdetik, és tartanak attól, hogy más teendői elvonják majd a figyelmét a vállalat ügyeinek intézésétől, s ha nem jut a pénzéhez, nem lesz megfelelően motivált. És ha így lesz, azt a részvényei érték, az árfolyam, az eladások és sok más minden is megsínyli.

A kisrészvényeseknek döntéseihez információt szolgáltató Glass Lewis proxy tanácsadó cég még a gyárlátogatás bejelentése előtt a fizetési csomag elutasítására szólította fel a kisbefektetőket, utalva arra, hogy Musk egyéb kötelezettségeit nem fogja maga mögött hagyni csak azért, hogy a Teslára koncentrálhasson. 

Lesz visszatérés a vagyonlista élére? 

Azaz semmit sem nyernek azzal, ha 56 milliárd dollárral „csak úgy” megjutalmazzák a főnököt. A tanácsadónál azt is felettébb valószerűtlennek tartják, hogy egy szervezett exkluzív gyárlátogatással álláspontjuk ripsz-ropsz megváltoztatására tudnák rávenni az embereket. Musk személyes varázsa ehhez kevés lesz, de azért próbálkozni lehet. A

  • Bernard Arnault-t (LVMH, 210 milliárd dollár)
  • és Jeff Bezost (Amazon.com, 205 milliárd dollár)
  • követő Elon Musk (Tesla, 202 milliárd dollár)

a Bloomberg naprakész összesítése szerint ma még a világ harmadik leggazdagabb üzletembere, de a 56 milliárd dolláros bónusszal jó ideig a letaszíthatatlan lenne a trónról. Musk érdekeltségi körébe tartozik egyebek mellett az űriparban dolgozó SpaceX, övé a Starlink műholdas internetszolgáltató, a 2022-ben 43 milliárd dollárért felvásárolt Twitter (ma már X) közösségi portál és a nemrég indított xAI mesterséges intelligenciával foglalkozó startup, amelyhez Musk a napokban 6 milliárd dolláros támogatást kalapozott össze befektetőktől.

Elon Musk most a Tesla mintegy 13 százalékát birtokolja, és részvényopcióinak lehívásával részesedése 22 százalék körülire nőne. 

Az üzletember azzal helyezett nyomást a részvényesekre, hogy az MI fejlesztéseket kiviszi a vállalattól, ha nem tud 25 százalék fölötti szavazati joghoz jutni, amelyet a kompenzációs részvénycsomag biztosítana a számára.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.