Pénz- és tőkepiac

Órákon belül eldőlhet, hogy lesz-e kínai aranybánya a britek rézbányáiból

Ha jól taktikázik az Anglo American bányavállalat, akkor a geopolitikai versenyfutás árnyékában még magasabbra srófolhatja saját vételárát.

Ma délután kiderül, hogy megveheti-e az ausztrál BHP a rekordösszegnek számító 43 milliárd dollárért az Anglo American brit bányavállalatot. A britek két nem kötelező ajánlatot már elutasítottak, ezúttal kötelező érvényű ajánlatot tett a BHP. Amennyiben ismét elutasítják az ausztrál kérőt, akkor az Egyesült Királyságban érvényes szabályok szerint 6 hónapig távol kell maradnia az üzlettől.

View of Canadian First Quantum's Panama copper mine in Donoso, Panama on January 11, 2024. After Panama's Supreme Court declared the mining contract unconstitutional, causing multiple protest in the country, First Quantum begins an orderly clousure of its operations in Panama. (Photo by Roberto CISNEROS / AFP)
A bányavállalatok konzervatívan ragaszkodnak a vásárlási stratégiához / Fotó: AFP

Miért utasítanának vissza egy 43 milliárd dolláros ajánlatot?

Elemzők szerint akkora az érdeklődés, hogy a konkurensektől hamarosan ennél is magasabb összegű ajánlatok érkezhetnek. Annál is inkább, mert a réz árának meredek emelkedése további bányász szereplőket vonz erre a fejlődő piacra.  A nagy globális bányavállalatok közül nemcsak a BHP terjeszkedne, de a rivális Rio Tinto is egyre aktívabb.

Bár a brit cég gyémánttal, nikkellel, platinával, vasérccel és szénnel is foglalkozik, a BHP világossá tette, elsősorban a rézüzletág motiválná a felvásárlást. A BHP azt akarja, hogy az Anglo először válassza le a dél-afrikai platina és vasérc üzletágát, s ily módon egy réz behemótot hozna létre. Míg az Anglo alternatív terve szerint a cég a rézre és a vasércre összpontosítana a platina, a gyémánt és a szén elhagyásával. Vagyis egy üzletstratégiai töréspont is kitapintható.

Más vélemények szerint inkább

 geopolitikai aggodalmak húzódnak meg a háttérben.

Az amerikaiak jelezték a briteknek, hogy az Anglo American felvásárlása szerintük szűkítheti a globális rézkínálatot, mert tartani lehet attól, hogy az ausztrálok az eszközök egy részét vagy a termelt rezet továbbadják a kínaiaknak.  

Ezt az összeesküvés-elméletet támaszthatja alá, hogy egy másik ágazati üzletben is rendkívül aktív Washington: a pénzügyi zavarral küzdő kanadai székhelyű rézipari óriás, a First Quantum Minerals megmentésére nemcsak az amerikai befektetőket mozgósítja a Biden-adminisztráció, de olyan szövetségesek befektetőit is, mint az Egyesült Arab Emírségek, Japán és Szaúd-Arábia. A cél 3 milliárd dollár összegyűjtése és a zambiai bányák elhalászása a kínaiak orra elől. Az üzlet az amerikai konzorcium ajánlatával még az idén zárulhat.  

Talán az amerikai nyomással magyarázható, hogy a piac is rendkívül szkeptikus az üzlettel kapcsolatban. Miközben a BHP ajánlata nagyjából részvényenként 29,49 fontra értékeli az Anglót, addig a londoni tőzsdén a papír kedden 26,87 fonton zártak Londonban, s szerdán délelőtt is 27 font alatt mozgott a kurzus. Ráadásul, az Anglo menedzsment még a közel 30 fontos BHP ajánlatot is alulértékeltnek tartja.

Mi fűti a rézpiacot?

Hiába lassul a kínai gazdaság, s pang az ország korábban rézfaló ingatlanszektora. Az elektromos autók és a mesterségesintelligencia-adatközpontok fokozott nyersanyagigénye felélénkítette a rézbányák megvásárlása iránti érdeklődést.

A már működő rézbányák felvásárlását az időtényező indokolja. Ahogy Biden elnök vezető tanácsadója, Amos Hochstein megjegyezte:

Egy új lelőhely felfedezésétől számítva hét-tizenöt év, mire az első csille rezet kitolják a bányából.

Míg a Tribeca Investment Partners portfóliómenedzsere, Ben Cleary úgy véli: a bányavállalatok még mindig hihetetlenül tőkefegyelmezettek, s valószínűleg ragaszkodnak a vásárlási stratégiához, ahelyett, hogy új rézbányákat nyitnának. Emiatt egyre nagyobb hiány alakulhat ki a rézpiacon, további felhajtó erőt kínálva a kurzusnak. 

 

réz usa tőzsde
Kapcsolódó cikkek