BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árupiacok: shortba fordultak az intézményi befektetők

Az erősödő dollár és az emelkedő kötvényhozamok miatt korrekció következett be az árupiacokon.

A legutóbbi árupiaci jelentés (COT), amely az intézményi befektetői pozíciókat összegzi a június 4-ével záródó hétre, azt mutatja, hogy a Bloomberg Commodities Total Return Index 5 százalékkal esett vissza a megerősödött dollár és a növekvő kötvényhozamok miatt.

Minden szektor veszteségeket könyvelt el, közülük is a legnagyobbat az energiaszektor. A nyersolaj árfolyama 8 százalékkal csökkent az OPEC+ egy rosszul időzített döntése nyomán, amely szerint a kitermelés növelését tervezik októbertől. Ennek eredményeként a Brent nyersolaj nettó hosszú pozíciója történelmi mélypontra csökkent, véletlenül teremtve meg a visszapattanás lehetőségét, amint a technikai és/vagy fundamentális kilátások javulnak.

Az ipari fémek szektorának árfolyama 5,3 százalékkal esett vissza, a réz legutóbbi erős menetelését 6,5 százalékos csökkenés hűtötte le, miután gyenge volt a kínai rézkereslet. A nemesfémek esését az ezüst és a platina vezette, mindkettő körülbelül 7 százalékot vesztett értékéből, míg az arany csak kismértékű veszteséget könyvelt el.

Az intézményi befektetők ezekre a fejleményekre reagáltak úgy, hogy a 26 határidős árupiaci szektor közül 22-ben nettó eladókká váltak. Összességében a kombinált nettó hosszú pozíció majdnem a felére csökkent, 446 ezer kontraktusra. Ez a legnagyobb egyhetes csökkenés 2017. december óta. Főleg a nyersolaj (mínusz 151 ezer), szójabab (mínusz 46 ezer) és kukorica (mínusz 80 ezer) jelentős eladása miatt.

A WTI és Brent nyersolaj hosszú pozícióinak összege hat hónapos mélypontra, 198 ezerre csökkent, a Brent hosszú pozíciója pedig 69 százalékkal csökkenve 46 ezerre esett, ami tízéves mélypont. Az elmúlt tizenkét évben csak kétszer volt ilyen gyenge a nyersolaj nettó kitettsége, mindkét alkalommal erős hosszú pozíciók épültek újjá az azt követő hónapokban.

Technikai szemmel nézve a grafikon jelenlegi képét, a WTI a és a Brent is a 78,6 százalék Fibonacci visszatérési szintet teszteli a korrekció után. A WTI esetében az ellenállás 78,88 dollárnál, a Brentnél 83,25 dolláros szinten lehet. A relatív erősségi mutató továbbra is gyenge. Az arany grafikonja hosszú távon még emelkedő trendet mutat, ám jelenleg alacsonyabb csúcspontok és alacsonyabb mélypontok láthatók. Ezt a sávot felülről a 2314 dollár körüli ellenállás védi, áttörése igazolná az emelkedő trendet, alulról pedig 2277 dollár körüli szinttámasz tartja. Ha ez alá csökken a kurzus, az megtörné a lendületet.

 

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.