BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Powell, Fed,

A meglepetés elmaradt, nem nyúlt a kamatokhoz a Fed: az izgalmak azonban csak most kezdődnek

Az amerikai jegybank nem okozott meglepetést, két évtizedes magasságban, az 5,25-5,5 százalékos sávban tartotta az irányadó kamatot. A Fed döntése borítékolható volt, az izgalmak azonban csak most jönnek: 20:30-tól Jerome Powell ismerteti a döntés hátterét, a beszédet pedig a Világgazdaság élőben követi majd.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az eddigi kifejezetten szigorú, 5,25-5,5 százalékos sávban tartotta az amerikai jegybank (Fed) az irányadó kamat szintjét a világ legnagyobb gazdaságában. A ráta tavaly július óta tartózkodik a jelenlegi, 23 éves csúcsot jelentő magasságában.

Powell, Fed,
A Fed döntése nem volt kérdéses, de a kommentár érdekes lesz / Fotó: AFP

A Fed friss közleményében kiemelte: a gazdaság továbbra is növekedő pályán van, a munkaerőpiac is feszesnek tűnik, és a munkanélküliség továbbra is alacsony. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy az infláció ugyan valóban szelídül, még mindig magas, ezért a monetáris tanács hozzátette: addig nem csökkentik majd a kamatok szintjét, amíg nem lesznek biztosak benne, hogy a 2 százalékos pénzromlási céljuk elérhető távolságban van, ennek elérése ugyanis továbbra is a szervezet legfőbb célja jelenleg.

Előre borítékolható volt a Fed döntése, de a kommentár érdekes lehet

A Fed mai döntésével kapcsolatban gyakorlatilag egy fikarcnyi kétség sem volt a piacokon, a közlemény megjelenését követően már egyenesen 100 százalékos valószínűséggel a kamatok szinten tartása mellett foglaltak állást az opciós pozícióikon keresztül a befektetők, ahogy az elemzők is ugyanezen álláspontot képviselték már egy jó ideje.

Ami igazán érdekes lesz majd azonban, az 

a Fed elnökének, Jerome Powellnek a 20:30-kor kezdődő beszéde, 

melyben a világ vezető jegybankára kifejti majd, miért döntött most a kamatkörnyezet változatlanul hagyása mellett a szervezet, illetve betekintést enged majd a piacoknak abba, hogyan látja az amerikai jegybank a gazdasági folyamatok alakulását. Powell beszédét rendre hatalmas figyelem övezi a befektetők részéről, mivel a Fed fejének mondataiból a piacok igyekeznek minél pontosabb jövőképet kapni a monetáris politika várható alakulásáról, ennek pedig gyakorlatilag mindig látványos piacmozgató hatása van már a beszéd alatt, illetve az azt követő napokban is.

Az inflációs adatok már megadták az alaphangot

A mai döntés alaphangját a kora délután megjelenő CPI inflációs adatok közzététele adta: a májusi fogyasztó árindex az elemzői konszenzust jelentő 3,4 százalék alatt, 3,3 százalékon futott be, ami az áprilisi adathoz mérten is tíz bázispontos csökkenést jelentett a mutató alakulásában. Emellett a maginfláció éves szinten 3,4 százalékra lassult, ami 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb mért érték, és szintén elmaradt a 3,5 százalékos konszenzustól.

A vártnál kedvezőbb adatokat látva 

már a Fed döntése előtt megindult az opciós tétek átrendeződése a befektetők körében: 

a pénzromlás lassulását látva a piacok ismét arra kezdenek fogadni, hogy a jegybank idén kétszer, szeptemberben és decemberben is csökkenti majd a kamatok szintjét 25-25 bázisponttal, ami a dollár támaszának gyengüléséhez vezethet majd középtávon. A devizapiac azonban már a spekulációra megmozdult: a forint például 1,12 százalékkal 363,8-ig erősödött az inflációs adatok láttán a dollárral szemben, az euró pedig 0,73 százalékkal került feljebb a zöldhasú ellenében.

Jerome Powell beszédét a Világgazdaság élőben tudósítja majd.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.