BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tessék vigyázni! - Vannak magas kockázatú állampapírok is

A kötvénypiacok két fő szegmensét a high yield (azaz a magas hozamú), és az investment grade (azaz a befektetésre ajánlott kategóriába tartozó) kötvények alkotják.

Szerző: Beschenbacher Kornél, az SPB privátbankára

A két kategória közötti különbséget nagyon fontos látni, pontosan tudni. A magas hozamú, azaz a high yield kötvények alacsonyabb hitelminősítői besorolással rendelkeznek: a BBB– (Standard & Poor’s) vagy Baa3 (Moody’s) szintek alatt vannak. Ezek a kötvényeket tehát magasabb kockázatúak, mivel a kibocsátó országok, vállalatok vagy intézmények kisebb valószínűséggel fogják teljesíteni a fizetési kötelezettségeiket. Emellett 

ezek a kötvények érzékenyebben reagálnak a gazdasági ciklusokra és a piaci hangulat változásaira, és gyakran gyengébb likviditással rendelkeznek a befektetésre ajánlott kategóriába tartozó társaikhoz  képest. 

Az utóbbiak, az investment grade kötvények ezzel szemben olyan adósságinstrumentumok, amelyeket a hitelminősítő intézetek a BBB– (Standard & Poor’s) vagy Baa3 (Moody’s) szint fölé sorolnak. Ezek a kötvények tehát alacsonyabb kockázatúak, mivel az ezeket kibocsátó vállalatok vagy intézmények stabilabb pénzügyi helyzettel rendelkeznek. A kisebb kockázat miatt az investment grade kötvények hozama is alacsonyabb, azonban stabilabb és kiszámíthatóbb, ami vonzó lehet a konzervatívabb befektetők számára.

Bond,Indices, kötvény
Fotó: Alexskopje

A high yield kötvények tehát általában magasabb hozamokat kínálnak, de nagyobb kockázattal járnak, míg az investment grade kötvények jellemzően alacsonyabb, de stabil hozamokat biztosítanak. A befektetőknek így alaposan mérlegelniük kell, hogy melyik típusú kötvény illik jobban a személyes pénzügyi céljaikhoz és kockázati profiljukhoz. Személy szerint inkább a magasabb és jobb hitelminősítéssel rendelkező kötvényeket preferálom, mert tapasztalataim szerint a váratlan és nehezebb szituációk kezelése valamivel könnyebb ezekkel, már csak a likviditásukból kifolyólag is. 

A legérdekesebbek 

Aki inkább high yield kötvényekbe fektetne, érdemes lehet tőzsdén kereskedett befektetési alapot keresnie, ilyen például az iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF, mely az európai vállalatok high yield kötvényeit követi. Ez a tőzsdén kereskedett befektetési alap osztalékfizetéssel rendelkezik, melynek mértéke évi 6 százalék felett van. Egy másik ETF az amerikai dollárban denominált Xtrackers USD High Yield Corporate Bond UCITS, melynek osztalékhozama 7,50 százalékot meghaladó. 
Ügyfeleink körében a befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkező eszközök azonban népszerűbbek, például az iShares $ Corp Bond UCITS ETF USD, mely nagyobb súlyozás mellett is támogatja a diverzifikációs alapelveket. Az ETF osztalékhozama közel 5 százalék. 

Mi a helyzet az államkötvények területén? 

Az államkötvények között is találhatunk high yield, tehát magasabb hitelkockázatú, de vonzóbb hozamokat kínáló papírokat. Az ilyen kötvények kockázati felárát gyakran a Credit Default Swap (CDS) felárral mérik, amely az adott ország hitelcsődjének kockázatát tükrözi. 

Argentína, Törökország, Ukrajna például jelenleg is a befektetésre nem ajánlott hitelminősítéssel rendelkezők táborát erősíti, míg a befektetésre ajánlott kategóriába tartozik például az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztria, Németország és hazánk is. 

A visszatekintő hozamok kapcsán érdemes megemlíteni például a 2020-ban kibocsátott és 2120-ban lejáró osztrák államkötvényt, melynek, bár a hároméves átlaghozama mínusz 23,18 százalékos, azonban a kötvénybe egy éve beszálló ügyfelek az elmúlt 12 hónapban már közel 14 százalékos hozamot realizálhattak. Ez jól mutatja, hogy a jelenlegi gazdasági környezet igen jó lehetőséget biztosít azok számára, akik most kezdik el felfedezni a kötvények világát. 

 

Ahogyan fent már említettem, a high yield és az investment grade kötvények közötti választás számos tényezőtől – így a befektetők kockázattűrésétől, hozamelvárásaitól és a piaci körülményektől – függ, ezért is ajánlott az ezen instrumentumok iránt érdeklődőknek kötvénypiaci szakértőkhöz fordulniuk a befektetési döntésük előtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.