BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A shareholder is paying attention to the stock market at a securities business hall in Hangzhou, capital of East China's Zhejiang Province, on April 29, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Életfogytig börtönbe kerülhetnek a pucér shortosok

Dél-Korea fokozza az illegális shortosok elleni hadjáratát, kíméletlen büntetésekkel tántorítanák el a befektetőket a simliskedéstől. A fedezetlen shortok valóban hatalmas károkat okozhatnak a piacoknak.

Akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatják Dél-Koreában azokat, akik a kormányzat kifejezett tiltása ellenére is rész vesznek a shortolás egy egyébként világszerte illegális formájában, az úgynevezett naked shortban, azaz fedezetlen short-eladási ügyletben – közölte a Bloomberg. A törvénytervezetre a parlamentnek még rá kell bólintania, hogy az jogerőre emelkedjen, a renitens pesszimista befektetők pedig március végéig biztonságban vannak: addig ugyanis mindenfajta shortolás tiltott az ország tőzsdéjén, így a kísértésnek egyelőre ha akarnak sem tudnak engedni az érintettek.

A shareholder is paying attention to the stock market at a securities business hall in Hangzhou, capital of East China's Zhejiang Province, on April 29, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP), short, naked short,
Életfogytig börtönbe vonulhatnak a meztelen shortosok / Fotó: AFP

Dél-Korea tavaly novemberben tiltotta be a shortolás egészét a tőzsdéjén azzal a kimondott céllal, hogy megóvja a részvénypiacát a fedezetlen shortosok által okozott volatilitástól és károktól. A tiltás alapvetően június végén járt volna le, de a tőzsdefelügyelet szerint az elmúlt nyolc hónap nem volt elég számukra ahhoz, hogy a naked shortok azonosítására alkalmas algoritmusokat fejlesszen le, így több időt kértek a kormányzattól – ezt pedig meg is kapták a márciusi hosszabbítással.

De mi is az a naked, azaz fedezetlen short?

A shortolás legális formája során a befektetők kölcsönveszik az érintett papírt, majd az eladják a piacon, és reménykednek, hogy annak árfolyama süllyedni fog, mégpedig záros határidőn belül. Ekkor, alacsonyabb áron visszaveszik a részvényeket a tőzsdén, visszaadják azokat azoknak, akiktől alapjáraton kölcsönvették, a két árfolyam közti különbözetet pedig profitként zsebre teszik.

A naked short ezzel szemben a shortolás egy olyan formája, melynek során a befektető, tehát a short eladója az értékesítés pillanatában se nem rendelkezik, se nem tervezi kölcsön venni az általa értékesített papírt, így kvázi 

egy olyan terméket ad el, ami soha nem is volt az övé. 

Erre azért képes, mert a nem létező részvényeinek eladása, és a papíroknak a vevő számláján való valós jóváírása közt az informatikai rendszer sajátosságai miatt általában eltelik két nap – így két napig senki nem tudja, hogy nem létező részvényekért fizetett piaci árat. 

A meztelen shortos a kamu pozíciója felvétele után ugyanabban reménykedik, mint a legálisan működő társa, csak még rövidebb időablakkal: akkor tud ugyanis nem lebukni műveletével, ha az eladás és a jóváírás közti két napon belül valóban megveszi a részvényeket, mégpedig az eredetinél alacsonyabb áron, és azokat valóban átadja a vevőjének. Ha ugyanis ezen a kétnapos ablakon belül valóban elindítja a részvényei átírását, azok közel ugyanakkor érkeznek meg a másik fél számlájára, mintha az ügylet pillanatában kezdte volna meg az átírást, így senki nem tudja meg, hogy mennyire rosszul is járhatott volna, ha a piacok más irányba mozdulnak a hipotetikus adásvételt követően.

Dél-Korea kemény fellépése jogosnak is tekinthető

A naked shortosok alapvetően visszaélnek a piaci settlement, azaz elszámolási folyamat sajátosságaival, ezzel aláássák a tőzsdék működésébe vetett bizalmat. A tevékenységük pedig drasztikusan tudja befolyásolni a piaci mozgásokat is, mégpedig szinte kizárólag a rossz irányba: 

  • a nem létező részvények eladása ugyanis növeli a tőzsdén forgó papírok mennyiségét, 
  • ami a kínálati túlsúly nyomán 
  • csökkenti az árfolyamot 

– és mivel alapjáraton nem is rendelkeztek a részvényekkel az eladás előtt, tevékenységük színtiszta spekuláció, főleg, hogy ha nem jön be a számításuk, egyszerűen eltűnhetnek, a vevő pedig kénytelen lenyelni a naked shortos kalandjainak kockázati költségét.

A dél-koreai törvénytervezet azoknak jelenthetne egy életre való elzárást, akik legalább 3,6 millió dollárt profitálnak naked shortból, akik ennél kevesebbet nyernek, pedig profitjaik hatszorosát kell bírságként befizessék – viszont bárki, aki fedezetlenül shortol, végérvényesen búcsút inthet a tőzsdén kereskedett cégek vezetői pozícióinak, és más, hasonlóan magas tisztségeknek.

A tőzsdefelügyelet tavaly novembere óta egyébként igyekszik felmérni, mekkora profitot csináltak a short-tiltás előtt a nagy befektetési vállalatok a meztelen shortokból: eddig viszont mindössze 156 millió dollárnyi nyereséget tudnak bizonyíthatóan felróni a nagyoknak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.