BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre kiderült, miért óvatoskodnak az amerikai jegybankárok

A még mindig forró lakhatási infláció és a lakásbérleti díjak várható emelkedése kuszálja az általános képet, s késlelteti a Fed kamatvágását.

Néha nem nagyon érteni, hogy miért óvatoskodnak az amerikai jegybankárok, ha enyhül az árnyomás ? A Wall Streeten közszájon forog egy lehetséges magyarázat. A magasan rekedt jelzálogkamatok miatt akadoznak a lakásértékesítések, emiatt keresleti piac alakult ki a bérlakások szegmensében. Ezért újra meredeken emelkedhetnek a bérleti díjak, s ez tartósan gátolhatja az infláció apadását.  

United States, New-York, 2023-12-12. Flat Iron building in renovation. Photograph by Pierre Larrieu / Hans Lucas.
Etats-Unis, New-York, 2023-12-12. Renovation de l edifice Flat Iron. Photographie de Pierre Larrieu / Hans Lucas. (Photo by Pierre Larrieu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A lakásbérleti kereslet határozottan fellendül

– mondta Igor Popov, az Apartment List hirdetési weboldal vezető közgazdásza, hozzátéve:  túl jutott a piac a mélyponton. 

A nagy lakástulajdonosok azt mondják, hogy kevesebb bérlő költözik ki lakást vásárolni, mint valaha, 

a rekordmagas lakásárak, a korlátozott kínálat és a magasan ragadt jelzálogkamatok miatt.


A foglalkoztatás erőteljes növekedése megnyitotta az ajtót a bérbeadók számára a bérleti díjak emelésére.

A munkaerőpiac lendülete árazási erőt kölcsönöz a lakások bérbeadóinak 

– mondta Linda Tsai, a Jefferies ingatlanrészvény-elemzője.

Az Egyesült Államokban két módszerrel számítják az inflációt. Az egyik a fogyasztói árindex, a CPI, a másik pedig a kereskedelmi minisztérium által közzétett személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe. A CPI és a PCE általában eltér egymástól. Ami azért zavaró, mert a Fed a PCE-inflációt részesíti előnyben, míg az egyszerű befektetők jobbára a fogyasztói árindexet (CPI) figyelik. Így gyakran előáll az a helyzet, amikor a jegybankárok más inflációt látnak, mint a piac. 

Tovább bonyolítják az inflációs képet az emelkedő bérleti díjak, megnehezíthetve a Federal Reserve számára a kamatlábak enyhítését. A munkaügyi minisztérium adatai azt mutatták, hogy az infláció a vártnál hűvösebb volt a múlt hónapban, de az a kilátás, hogy a lakástulajdonosok többsége emeli a bérleti díjakat, ellensúlyozhatja az alacsonyabb árak hatását.

Még májusban is forró volt a lakhatási infláció,

amely jellemzően hónapokkal elmarad a széles piaci árhullámtól, s év per év alapon 5,4 százalékot mért a Munkaügyi Statisztikai Hivatal.
 

Amerikai lakásbérleti díjak mediánja
A magas jelzálogkamatok miatt a leültek a lakásértékesítések, s felértékelődik a bérlés

 

Az amerikai lakhatási helyzet bonyolult, a legjobb, amit tehetünk a lakáspiacért, hogy leszorítjuk az inflációt, annak érdekében, hogy csökkenthessük a kamatokat

– fogalmazott Jerome Powell, a Fed elnöke.

A jegybankári várakozásokat tükröző dot plot tábla most az amerikai kamatcsökkentési periódus őszi-téli startját jelzi. 

Érdekes módon a döntéshozók közül a héják és a galambok is mélyen hallgatnak. Nehéz megítélni, hogy mire is készülnek. Pláne azt, hogy mikor?

Powell óvatoskodása, a bízz, de ellenőrizz, pedig annak kockázatát növeli, hogy addig-addig óvatoskodnak, amikor már késő lesz, s odaverik az amerikai gazdaságot, elvétve a puha landolást.

Az európai és a kanadai jegybankárok már túl vannak az első kamatvágáson. Igaz, Christine Lagarde a kamatcsökkentés ellenére is meglepően és manifeszt módon héja maradt. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.