Sportgazdaság

Floyd Mayweather és Serena Williams 2018 trónján

Ismét az amerikai bokszoló zárt a kereseti rangsor élén. Floyd Mayweather ezzel már át is lépte az egymilliárd dolláros határt. Serena Williamsnek még a szülési szabadság is belefért.

Floyd Mayweather, a 41 éves amerikai bokszoló kereste a legtöbb pénzt 2017 és 2018 júniusa között – derült ki a Forbes 2018-as összesítéséből. Az ökölvívó 285 millió dollárt (közel 78 milliárd forintot) zsebelt be egyetlen év alatt. A dolog különlegessége, hogy az összeget mindössze egyetlen meccsel bokszolta össze, amikor tavaly összecsapott a ketrecharcos Conor McGregorral. McGregor 99 millió dollárt (27 milliárd forintot) vitt haza, amivel negyedik lett a kereseti listán.

Nem mellesleg Mayweather pályafutása során Michael Jordanhez és Tiger Woodshoz hasonlóan ezzel át is lépte az egymilliárd dolláros álomhatárt.

A dobogón ezután két focista, nevezetesen Lionel Messi (111 millió dollár / 30,3 milliárd forint) és Cristiano Ronaldo (108 millió dollár / 29,4 milliárd forint) áll. Ronaldo 2016-ban és 2017-ben volt első, előtte két évig pedig Mayweather kereste a legtöbbet.

Floyd Mayweather
Fotó: AFP

McGregor a negyedik, őt követi Neymar (90 millió dollár), majd az NBA sztárja LeBron James (85,5 millió dollár) és a teniszlegenda Roger Federer (77,2 millió).

A listára felfért még a kosárlabdázó Stephen Curry (76,9 millió dollár), illetve két NFL-játékos, Matt Ryan (67,3 millió dollár) és Matthew Stafford (59,5 millió dollár).

Idén először fordult elő, hogy a listán nem találkozhatunk női sportolóval, ugyanis Serena Williams szülési szabadsága miatt csak két tornán vett részt.

A nőknél még mindig Serena az úr

A tenisz az egyetlen olyan sportág, ahol a nőknek szinte ugyanolyan kereseti lehetőségük van, mint a férfiaknak, ellentétben mondjuk az amerikai kosárlabdával, ahol az NBA sztárjai tízszeresét keresik, mint a WNBA frontvonalán küzdő hölgyek. A Forbes-lista tetején a teniszező Serena Williams található, aki annak ellenére lett listavezető, hogy 14 hónapig szülési szabadságon volt –

éppen emiatt tenisszel csak 62 ezer dollárt keresett.

A pályán kívüli bevételei ezzel szemben gigantikus mértékben gyarapodnak. Májusban jelentette be saját márkás ruhakollekcióját, és olyan szponzorokkal áll évek óta kapcsolatban, mint a Nike, a Wilson, a Gatorade vagy az IBM. Ezekből az együttműködésekből 18 millió dollárt söpört be, és a tenisszel megkeresett pénzével együtt 18,1 millió dollárra becsülhető az éves keresete, 86 milliós karrierdíjazása pedig kétszer annyi, mint nővére, Venus sportból származó bevétele.

Serena Williams tenisz nélkül is jól keres
Fotó: AFP

A lista második helyezettje, a dán teniszező, Caroline Wozniacki egy év alatt hétmilliót ütögetett össze,

a stadionokon kívül pedig hatmillió folyt be olyan szponzoroktól, mint az Adidas, a Rolex, az Usana, a Babolat, és partneri szerződést kötött az Ovvo Opticsszal, ahol saját napszemüveg-kollekciója van.

A 13 milliós éves keresettel rendelkező dánt a szintén teniszező amerikai Sloane Stephens követi, aki 5,7 millió dollárt zsebelt be pénzdíjakból, és 5,5 milliót szponzoroktól, mint a Nike, a Mercedes-Benz, a Rolex, a Colgate, a Chocolate Milk és a Biofreeze.

Épphogy megelőzi 11,2 milliós összkeresetével a 11 milliót kaszáló spanyol Garbine Muguruzát. A spanyol teniszező pontosan ugyanannyit keresett a sportból, mint pályán kívüli tevékenységeiből: az Adidas és a Rolex is busasásan jutalmazza a Grand Slam-bajnokot.

Ötödik a mostanában inkább doppingbotrányával, mintsem teljesítményével kitűnő Marija Sarapova, az orosz teniszező mindössze egymilliót teniszezett össze, és 9,5 milliós bevételt tudhat magáénak a Nike-tól, a Headtől, a Porschétól és az Eviantól. További bevételei származnak a tavaly megjelent My life so far című életrajzi könyvéből.

A tízes listán további három teniszezőt találunk még, illetve egy tollaslabdázót és egy autóversenyzőt. A teljes képet látva pedig már-már ijesztő, hogy a hölgyek versenyében mennyire domináns a tenisz.

Floyd Mayweather a világ leggazdagabb híressége

A Forbes részben becslésen alapuló kimutatása szerint az elmúlt egy évben Floyd Mayweather kereste a legtöbbet a világon a hírességek közül.

 

Forbres lista Floyd Mayweather 2016 sportgazdaság legjobban kereső sportolók Serena Williams
Kapcsolódó cikkek