Sportgazdaság

A pénz miatt kerülhet veszélybe számos orosz atléta karrierje

Vezető orosz atléták sürgetik sportági vezetésüket: fizessék ki a büntetést!

Oroszország három vezető atlétája felszólította sportági szövetségének (VFLA) vezetőségét, hogy időben fizesse be a világszövetségnek (WA) a vele szemben fennálló 5 millió dolláros tartozását.

A határidő július elseje, s a trojka – a szabad téren háromszoros világbajnok magasugró Marija Laszickene, a rúdugrásban tavaly vb-győztes Anzselika Szidorova és a 2015-ben vb-aranyérmes gátfutó, Szergej Subenkov – attól tart, hogy ha a VFLA nem rendezi adósságát,

az orosz atléták nemcsak az idei versenylehetőségüket veszítik el, hanem lemaradnak a jövő nyári tokiói olimpiáról is.

Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik

A WA azért rótt ki ötmillió dolláros bírságot a VFLA-ra, mert annak korábbi vezetése doppingvétség eltussolásának szándékával dokumentumokat hamisított meg. A világszövetség 2015 novemberében eltiltotta az oroszokat a nemzetközi versenyektől, mivel kiderült, az országban rendszerszintű doppingolás folyt. A versenyzőknek ugyanakkor a WA lehetőséget adott, hogy külön, egyedi engedéllyel, semleges státuszban ott lehessenek a nemzetközi viadalokon, így a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián. Pillanatnyilag ezzel az oroszok közül csupán az említett három élatléta számolhat, a többieknek külön kérvénnyel kell a WA-hoz fordulniuk, de elutasításra számíthatnak, ha a VFLA nem fizet július 1-ig.

Oroszország atléta olimpia
Kapcsolódó cikkek