Sportgazdaság

A labdarúgás kimaradt a brit kormány háromszázmilliós mentőcsomagjából

A kormány több százmillió fontos segélycsomagot jelentett be a koronavírus-járvány idején gazdasági nehézségekkel küzdő sportágak számára.

A brit kormány 300 millió fontos segélycsomagot jelentett be egyes sportágaknak, amelyek a nézők elmaradása miatt bevételkieséssel küzdenek a koronavírus-járvány idején – adta hírül a BBC.

Fotó: Adam Davy / POOL / AFP

A támogatásból a legnagyobb összeget a rögbi kapja, de a juttatásokból többek között a lóverseny, az ötödosztályú férfi és a női futballbajnokság, a motorsport, a tenisz, a netball, a kosárlabda, a jégkorong, a tollaslabda, valamint az agársport is részesül. Ugyanakkor

az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) csapatai és a másodosztályban szereplő klubok (English Football League) nem részesülnek a juttatásból.

A kormányzat elvárása ugyanis az, hogy a férfi profi futball tartsa fenn magát.

Futball nélkül fenn és lenn

A Világgazdaság a járványidőszak kezdetén már írt róla, hogy legtöbb futballklub gazdasági állapotára közvetlen hatással a mérkőzésnapi bevételek elapadása lesz. Az alacsonyabb osztályban szereplő csapatok, akik nem részesülnek a zsíros közvetítési jogokból származó juttatásokból vagy nemzetközi szintű szponzorációs pénzekből, jobban támaszkodnak a közösségi támogatásra, illetve kisebb vállalkozásokra.

Ezeken kívül az Egyesült Királyságban szintén népszerű krikett is kimaradt a finanszírozásból.

Ezek az egyesületek a közösségek dobogó szívét jelentik – ez a támogatás segíthet számukra túlélni ezt a nehéz téli időszakot

- mondta Oliver Dowden, kulturális és és sportminiszter.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások, köztük a zárt kapus lebonyolítás, a legtöbb sportágban pótolhatatlan bevételkiesést jelent, ezért van szükség kormányzati beavatkozásra. Szeptemberben több mint száz sportszervezet fordult Boris Johnson miniszterelnökhöz segélyért.

mentőcsomag koronavírus Nagy-Britannia labdarúgás Premier League bevételkiesés
Kapcsolódó cikkek