A brit pénzügyi szankciókat végrehajtó hivatal közzétette azt a dokumentumot, amelyben leírják, hogy mely Nagy-Britanniában tevékenykedő orosz magánszemélyt, vagy vállalatot érintenek az Oroszország elleni nyugati szankciók – írja a Givemesport. A 204 személyt tartalmazó listán másodikként jelölték meg a Chelsea labdarúgóklubot 2003 óta birtokló Roman Abramovicsot.

Az indoklás az orosz milliárdos több évtizedek óta szoros kapcsolatban van „az Ukrajna integritását és szuverenitását aláásó” Vlagyimir Putyin elnökkel.

Roman Abramovics Fotó: AFP

Abramovics múlt héten jelentette be, hogy az őket is érintő büntetőintézkedések miatt eladja a londoni klubot. Bár érdeklődő akadt, de a tranzakció egyelőre nem történhet meg, Abramovicséval együtt – a fennállásának 117. évfordulóját éppen ma ünneplő – Chelsea vagyonát is befagyasztották. Az egyesület ugyanakkor külön engedélyt kapott a futballal kapcsolatos tevékenységek folytatására.

A londoni Kékek az intézkedések nyomán nem vehetnek részt játékoseladásban és -vásárlásban, a meglévő játékok szerződését sem hosszabbíthatják meg, emellett fel kellett függeszteniük a jegyértékesítést, és a szurkolói boltokat is be kellett zárniuk.