A magyar szövetség honlapja, a waterpolo.hu beszámolója szerint a tréner hétfőn tartja az első edzését a nemzeti csapatnak, amely a budapesti napok után horvátországi edzőtáborba utazik, majd a spliti kontinensviadal előtt a Benu Kupán szerepel.

Ezzel a 19 játékossal kezdődik meg a munka, amelynek kellően hatékonynak kell lennie, hiszen valóban nincs sok időnk

– fogalmazott a szerdán kinevezett Varga, aki két, a névsorban nem található játékosra külön kitért.

A magyar válogatott bő Eb-kerete

Kapusok: Kardos Gergely (BVSC), Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Vigvári Vince (OSC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

LÉVAI Márton; VARGA Dénes
Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Koszticsák Szilárd

Az elmúlt időszak válogatott csapatkapitányának, Varga Dénesnek a kvalitásait senkinek sem kell ecsetelni, ugyanakkor úgy ítélem meg, hogy neki most pihenésre, regenerálódásra van szüksége

– jelentette ki a szakvezető. Kifejtette: az év elején átesett egy műtéten, amely után hamar edzésbe állt, a klubjában és a válogatottban is rengeteget játszott, nem véletlenül, hiszen a klasszisa vitathatatlan. Varga Zsolt abban bízik, hogy a csapatkapitány ki tudja magát pihenni, és a következő időszakban újult erővel veti bele magát a munkába. A válogatottban is alapembernek számító Vámos Márton pedig szemműtét után regenerálódik, ezért nem tudja megkezdeni a felkészülést.

A magyarországi világbajnokságon hetedik helyezett csapatból rajtuk kívül

Hárai Balázs és Mezei Tamás hiányzik, az ő helyükön más játékosok teljesítményére kíváncsi Varga Zsolt. A szakember a kereten kívül meghívta az edzőtáborba a KSI 18 éves balkezes tehetségét, Nagy Ákost is.

A felkészülés első hetét Budapesten végzi a csapat, majd a második héten utazik Sibenikbe, ahol a horvátokkal közös edzőtábor során minden bizonnyal egy hivatalos mérkőzést is vívnak a felek. Mindezt ismét margitszigeti napok követik, augusztus 17–19-én pedig a Benu Kupán Franciaország, Hollandia és Japán ellen tesztelheti – elképzelhető, hogy már a kijelölt spliti – csapatát Varga Zsolt.

A kontinensviadalt augusztus 27. és szeptember 10. között rendezik, a magyarok sorrendben Szlovénia, Szerbia és Izrael ellen vívják a csoportmeccseiket.