Jelentős terhet rak a rezsiszabályok átalakítása a magyar háztartások mellett a hazai futballcsapatokra is. Mint ismert: az átlagfogyasztás felett a magyar állam már nem tudja biztosítani a kedvezményes rezsit a fogyasztóknak, ezért számos szervezet és intézmény kénytelen magasabb számlákkal megküzdeni. Nem kivétel ez alól a magyar labdarúgó első osztály, az NB I. sem. Bár feltehetően csődöt nem okoz a számlák kifizetése, az áramár növekedése meglátszik majd a klubok költségvetésén.  

Fotó: Balogh László / Nemzeti Sport

Növekvő rezsiszámlák

Az NB I. eddigi fordulóiban átlagosan a mérkőzések csaknem fele volt olyan találkozó, ahol vagy már a meccs elején, de legalább a végén égtek a reflektorok. A VG körkérdésére válaszoló klubok – volt, amelyik nem kívánt a témában nyilatkozni, vagy mint a Mol Fehérvár és a DVSC, a stadion fenntartójához, üzemeltetőjéhez irányította lapunkat – arról számoltak be, hogy a következő időszakban jelentős rezsinövekedésre számítanak.  

A Budapest Honvédtól azt írták lapunknak, hogy bár a válaszadás időpontjáig még nem kaptak számlát, így a pontos növekedésről sem tudnak beszámolni, de alapvetően jelentős emelésre számítanak.

Előre megkötött szerződések

A Ferencvárosnál az előre megkötött bérleti szerződéseknek köszönhetően nem okoz többletterhet a magasabb rezsiszámla.  

A Covid-világjárvány közbeni lezárások teremtette válság, az orosz–ukrán háború okozta nehéz gazdasági helyzet, továbbá az uniós szankciók kedvezőtlen hatásai érintik az FTC-t is, de akad olyan terület, ahol nem

– írta a fővárosi zöld-fehér klub érdeklődésünkre. Hozzátették: mivel előre megkötött bérleti szerződésük van a stadion üzemeltetőjével, nem okoz anyagi többletterhet az, hogy mely napszakban lép pályára a csapat.

Alternatív megoldások

A Zalaegerszegnél a Honvédhoz hasonlóan markáns növekedést várnak a rezsiszámlákban, a klub előzetes kalkulációt is készített, és a költségvetésben elkülönítettek egy részt a megugró kiadások fedezésére. 

Emellett azt is vizsgáljuk, hogy miként lehetne átállni alternatív energiahordozókra

– közölte a klub.  

Fotó: Szabó Miklós / Nemzeti Sport

Európa küzd az energiaválsággal

A villanyfényes mérkőzések kérdése egyébként nem csak Magyarországon merült fel. Az olasz első osztályú bajnokságban, a Serie A-ban például nemrég hoztak korlátozó intézkedéseket, az energiaválságra reagálva. A Reuters hírügynökség információja szerint a liga arról tájékoztatta a klubokat, hogy ezentúl rövidebb ideig használhatják a reflektorokat a délutáni találkozókon. A lámpákat a korábbi szokásokkal ellentétben a meccs előtt egy órával lehet csak felkapcsolni.  

Visszatérhetnek a déli meccsek?

Magyarországon korábban volt hagyománya a nem villanyfényes mérkőzéseknek, igaz, a televíziós közvetítés – és az azzal járó főműsoridő – alaposan átalakította a szokásokat. A VG megkereste a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) a témában, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem merült fel olyan terv, hogy a villanyfényes mérkőzéseket előrébb hozzák.  

A sportszervezeteknek van lehetőségük olyan időpontban rendezni a mérkőzéseiket, amikor nincsen szükség világításra (kivéve a tévés mérkőzéseket)

– írta válaszában az MLSZ.  

A Zalaegerszegnél úgy látják, megfontolandó lenne egy ilyen ötlet, azaz a mérkőzések korábbi kezdése. Ugyanakkor hozzátették: eddig ez nem merült fel, hisz az esetek többségében már a délutáni órákban fel kell kapcsolni a reflektorokat, ha az időjárás vagy a sötétedés indokolja.