Árverésre kerül idén novemberben „Isten keze”, illetve pontosabban az a labda, amellyel a legendás labdarúgó, Diego Maradona leghíresebb kezezős gólját szerezte az 1986-os világbajnokság negyeddöntőjében. Maradona Angliát ejtette ki a szabálytalan, de megadott góllal. A labdáért becslések szerint akár 3 millió fontot, azaz 1,5 milliárd forintot is fizethetnek. 

La Mano de Dios
Fotó: Archivo El Grafico / Getty Images

A labda a mérkőzés óta a bíró Ali Bin Nasszer tulajdonában volt, ő volt az, aki elnézte a szabálytalanságot és megadta a gólt. A tunéziai játékvezető abban bízik, hogy a leendő tulajdonos közszemlére teszi majd a nem mindennapi sportrelikviát – írja a The Guardian című brit lap. 

Korábban egyébként Maradona akkor viselt meze is rekordáron kelt el, így valóban nem lehetetlen a kitűzött ár a labdáért sem. 

Gigászi rekord: milliárdokat fizettek Maradona legendás mezéért

Az argentin futballista ebben szerezte leghírhedtebb gólját, amelyben szerinte Isten keze segítette.

 

Nasszer egyébként az aukció bejelentése mellett felidézte a gól pillanatait is.

 

„Nem láttam tisztán a kezezést, mindkét játékos, az angol kapus Shilton és Maradona is háttal volt nekem. Rögtön a partjelzőmre néztem, hogy mit látott, érvényes-e a találat, de ő azonnal visszaindult a kezdővonal felé, ezzel jelezve, hogy szerinte minden rendben van” – mesélte Nasszer, hozzátéve: az angol szövetségi kapitány Sir Bobby Robson a meccs után odament hozzá, és közölte, az ő munkájával elégedett, de a partjelző rendkívül felelőtlen volt. 

A labda mellett Nasszer mérkőzésen viselt ruhája és egy olyan mez is kalapács alá kerül, amelyet Maradona küldött a bírónak a meccs után, aláírva.