Sportgazdaság

A szervezők szerint többen nézik a katari vb-t a helyszínen, mint ahányan beférnek a stadionokba

Zavarba ejtő nézettségi számokat közölnek a szervezők a katari világbajnokságról. A vb első kétnapi meccseire állítólag többen látogattak ki, mint a stadionok befogadóképessége. Mindezt ráadásul úgy, hogy az élő közvetítéseken látszik, hogy egyáltalán nincs telt ház a mérkőzéseken.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság első kétnapi mérkőzésein a szervezők szerint többen voltak a szurkolók, mint ahányan befértek volna a stadionokba –  írta meg a Givemesport.com.

DOHA, QATAR - NOVEMBER 21: Fans cheer during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group B match between England and Iran at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar on November 21, 2022. Ercin Erturk / Anadolu Agency
A kép az Irán–Anglia mérkőzés közben készült.
Fotó: Ercin Erturk / AFP

A hivatalos közlés szerint így alakultak a látogatószámok az első négy meccsen:

  • Katar–Ecuador: 67 372 néző
  • Anglia–Irán: 45 334 néző
  • Szenegál–Hollandia: 41 721 néző
  • USA–Wales: 43 418 néző

Ezek az adatok két okból meglepők. 

Egyrészt a televíziós közvetítéseken egyértelműen látszik, hogy a lelátókon sok volt az üresen álló szék. 

Ez természetesen még nem lenne ellentétes a hivatalos látogatószámmal, ha 80 ezres stadionokról lenne szó, de ez nincs így. A világbajnokságra épült nyolc stadionból egyetlenegy van, amelynek a befogadóképessége 80 ezer fős. A Katar–Ecuador-mérkőzés stadionja 60 ezer néző fogadására alkalmas, a másik három meccs esetében pedig az arénák kapacitása 40 ezer fős. 

Ezek szerint a mérkőzésekre többen látogattak ki, mint ahány néző befért volna a lelátókra. 

DOHA, QATAR - NOVEMBER 21: Netherlands players kick off during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group A match between Senegal and Netherlands at Al Thumama Stadium on November 21, 2022 in Doha, Qatar.
Fotó:  Dan Mullan / Getty Images

A BBC munkatársa, Rachel Burden felvette a kapcsolatot a FIFA-val a paradox jelenség miatt. A labdarúgó-szervezet szóvivője közölte, hogy a feltüntetett befogadóképességek nem tükrözik a valóságot, mivel azok a FIFA követelményeinek megfelelő referenciakapacitást mutatják. A szóvivő szerint a valós befogadóképességük az arénáknak jóval nagyobb. 

Hozzátették, hogy az eltérés a hivatalos nézőszám és a stadionok kapacitása között abból is fakad, hogy a látogatottsági adatokat az eladott jegyek alapján számolják, nem pedig a lelátókra ténylegesen belépő szurkolók száma alapján. 

 

világbajnokság Katar FIFA
Kapcsolódó cikkek