Sportgazdaság

Egyre kevésbé érdekli a magyarokat a focivébé, de ebben az időpont is ludas lehet

2018-ban még tízből öt magyar követte a tornát, de az akkor nyáron volt. Most, a novemberi mérkőzésekre már csak tízből négy magyar kíváncsi. Élőben alig nézik a meccseket.

Esett az érdeklődés a labdarúgó-világbajnokság iránt, legalábbis ez derült ki egy friss felmérésből. A Hisense szerint a megkérdezett 18 és 65 év közötti magyarok közel 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nézi majd a november 20-án induló torna mérkőzéseit. Négy évvel ezelőtt, 2018-ban, az oroszországi torna előtt is készült hasonló felmérés, akkor még tízből öt magyar lelkesedett a meccsekért, igaz, akkor még nyáron volt a vébé. 

focinéző
Fotó: Shutterstock

A Hisense kutatása szerint a szurkolók 12 százaléka valós időben követi majd a Katarban játszódó meccseket, tízből ketten viszont csak az ismétléseket nézik meg, míg ugyanennyien inkább az eredményekre és a sportösszefoglalókra koncentrálnak majd. Ugyan a magyar válogatott nem jutott ki a katari világbajnokságra, a felmérésben részt vevők többsége drukkol valamelyik európai csapatnak. 

Tíz nap múlva indul a történelem legmegosztóbb, legdrágább sporteseménye

A sorozatos botrányok, tiltakozások sem törték meg a katariak elszántságát, lendületét: a 220 milliárd dolláros, nyárról novemberre halasztott labdarúgó-világbajnokság helyszínén az utcákat is hűtik majd.

A legtöbben (több mint 20 százalék) a németeket, míg 17 százalék a spanyolokat támogatja, de a francia, a horvát, az angol, valamint a portugál válogatott is népszerű a magyarok körében.

Otthonról, barátokkal, tévéből

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok 80 százaléka otthonról szurkol majd a kedvenc csapatának – a legtöbben családdal vagy barátokkal közösen tervezik nézni a meccseket, 3 százalék szórakozóhelyen vagy bárban, a megkérdezettek 1 százaléka pedig a helyszínen, Katarban követi majd az eseményeket. A kutatás arra is rákérdezett, hogy jellemzően milyen készüléken néznek sportot a magyarok. A válaszokból úgy tűnik, hogy még mindig a tévé a legnépszerűbb, ha sporteseményről van szó: 

a megkérdezettek több mint 80 százaléka néz valamilyen sportot a tévében, míg 7 százalékuk a mobiltelefont, 5 százalék pedig a laptopot preferálja.

 

Hatalmas konténerfaluval várja a fociszurkolókat Katar – galériával

Az arab országba rengeteg szurkolót várnak a világ minden tájától.

Hasonló eredményre jutott az Ipsos kutatása is, amely szerint Európában az egyik legalacsonyabb az érdeklődés Magyarországon a vébé iránt. Még a szomszédos Romániában is 50 százalék várja a tornát, addig itthon 28 százalék az arány, amely alig nagyobb például az Egyesült Államokénál. 

 

focivébé közvetítés labdarúgás
Kapcsolódó cikkek