Habár elsődlegesen a versenyeztetés a célja, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) mára túlmutat a sporton, igazi nagyvállalatként működve több színtéren, üzlet- és iparágban érdekelt. A Bloomberg október végén megszellőztette, azóta pedig már biztossá vált, hogy az 1946-ban alapított NBA újabb szintet lép, 20 startupba fekteti pénze egy részét, mégpedig nem is keveset, 1 milliárd dollárt. 

Stephen Curry and Damion Lee hold trophies as they wave from a confetti-covered double-decker bus as basketball fans cheer them on during the Golden State Warriors NBA Championship victory parade on Market Street on June 20, 2022 in San Francisco, California. - Tens of thousands of fans poured onto the streets of San Francisco on Monday to salute the victorious Golden State Warriors as the team celebrated its fourth NBA championship in eight seasons with an open-top bus parade. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

A Forbes magazin legfrissebb összeállításából kiderül, hogy 

a bajnokság legértékesebb csapata, a címvédő Golden State Warriors 7 milliárd dollárt ér

(összehasonlításképpen: a világ egyik legsikeresebb labdarúgóklubja, a spanyol Real Madrid 5,1 milliárdot).

A San Franciscó-iak idén májusban jelentették be, hogy szerződést hosszabbítanak mezszponzorukkal, a 7,42 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Rakutennel. A hírek szerint a japánok a partnerség kezdete, 2017 óta a liga történetének egyik legjobb üzleti megállapodásának keretében évente 20 millió dollárral támogatták a Warriorst, majd a tavasszal még mélyebben a zsebükbe nyúltak, s az együttes eredményei őket igazolják.

Gyengült a dollár

A napokban ismertették az Egyesült Államokban az októberi inflációs adatokat, amelyek az elemzői előrejelzéseknél jobbak lettek: a fogyasztói árak éves szinten 7,7 százalékra mérséklődtek, az újonnan benyújtott munkanélküliségi segély iránti kérelmek száma 225 ezerre emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra nőtt, és az üzemanyag is drágább lett. A hírre a dollárpiacon eladásba kezdtek a befektetők, előidézve ezzel a fizetőeszköz gyengülését. 

Nyeregben érezhetik most magukat a tulajdonosok, Joe Lacob és Peter Guber, akik 2010-ben potom pénzért, 450 millió dollárért vették meg a Golden State Warriorst. 

Hogy érzékeltessük, milyen összegek mozognak a bajnokcsapatnál: 

  • a Warriors otthonául szolgáló, 18 064 fő befogadására alkalmas Chase Centert 2019-ben adták át, építési költsége meghaladta az 1 milliárd dollárt
  • egy meccsjegy átlagosan 139 dollárba, vagyis mintegy 54 500 forintba kerül
  • a belépőkből évente 257 millió dollár a bevétel
  • a játékosok béreire 12 hónap alatt 169 millió dollárt költenek
  • az egyesület éves jövedelme 765 millió dollárra tehető
  • támogatóik között ott van a Google

A kaliforniaiak legjobban kereső játékosa, Stephen Curry a mostani idényben várhatóan 95,1 millió dollárt, azaz több mint 37 milliárd forintot tesz zsebre, de az őt követő Klay Thompson sem panaszkodhat a 60,6 milliójával (23,76 milliárd forint).

A kereseti rangsort egyébként továbbra is a Los Angeles Lakers 37 éves kosárlabdázója, LeBron James vezeti, aki az előrejelzések szerint a mostani kiírásban 124,5 millió dollárral (majd 49 milliárd forint) gazdagodik. 

Fotó: Frederic  J. Brown / AFP

James a nyáron azzal került a címlapokra, hogy negyvenhez közel majdnem 100 millió dollárért (39,2 milliárd forint) hosszabbított vele klubja, ezzel ő lett az NBA első aktív játékosa, akinek a vagyona nem csak elérte, de meg is haladta az 1 milliárd dollárt (392,05 milliárd forint). 

Összehasonlításképpen: a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc vagyonát idén a magyar Forbes 407,7, a Portfolio pedig 480 milliárd forintra becsülte. 

Az NBA népszerűsége, térhódítása tehát töretlen, és nagyon úgy tűnik, hogy háború ide, és gyengülő dollár oda, recesszióbiztos üzletté vált…

Elutasították a börtönbüntetésre ítélt kosaras fellebbezését az oroszok – már csak Dennis Rodmanban bízhat

Az észak-amerikai profi női liga, a WNBA igazságtalannak és sajnálatosnak nevezte az orosz bíróság döntését.