A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolításának megváltoztatásán gondolkodik a nemzetközi szövetség (FIFA), mivel attól tart, hogy a csoportkör unalmas mérkőzéseket hozhat, és alkalmat adhat a sportszerűtlen magatartásra.    

Arsene Wenger and Technical Study Group Media Briefing - FIFA World Cup Qatar 2022 DOHA, QATAR - DECEMBER 04: (L-R) Chief of Global Football Development Arsène Wenger during the FIFA Technical Study Group Media Briefing at Main Media Center on December 4, 2022 in Doha, Qatar. (Photo by Pedro Vilela/Getty Images)
Arsene Wenger, a FIFA globálislabdarúgás-fejlesztési vezetője.
Fotó: Pedro Vilela / Getty Images

A jelenleg az elődöntőnél járó katari vb-n az első szakaszt a korábbi gyakorlatnak megfelelően négycsapatos csoportokban bonyolították le, és a zárókörben sok kvartettben nagyon izgalmasan alakult a végkifejlet, a következő vb-re viszont már 32-ről 48-ra emelkedik a létszám, és a tervek szerint 16 háromcsapatos csoportból lépnének tovább a válogatottak.

A mostanihoz hasonlóan két-két továbbjutó lenne, de csak egy kieső, így 

fennállna annak a veszélye, hogy sok tét nélküli mérkőzésre kerülne sor – például ha az utolsó csoportmeccsen két, győzelemmel kezdő, azaz addigra már a 32 közé került válogatott találkozna –, és több lehetőség nyílna az eredmény kedvező alakítására.

Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös rendezésében sorra kerülő 2026-os vb-n a csoportkör után a legjobb 32-től folytatódna egyenes kieséses rendszerben a küzdelem. A lebonyolítást illetően ugyanakkor alternatív megoldások vannak terítéken, ezekről a FIFA tanácsa jövőre dönt.

Hatalmas pénzeket kap a szaúdiaktól Messi az ország turisztikai nagyköveteként

Szaúd-Arábia Argentína elleni mérkőzése a labdarúgó-világbajnokságok történetének egyik legnagyobb meglepetését hozta, miután a szaúdiak hátrányból fordítottak, és végül 2-1-re felülkerekedtek Messiéken. Az Athletic arról ír, hogy ez a meccs a pályán kívüli rivalizálás előfutára is lehet, hiszen mind a két ország pályázni fog a 2030-as vb szervezésére.

Arsene Wenger, a nemzetközi szövetség globálislabdarúgás-fejlesztési vezetője szerint két változat is szóba jöhet. Az egyik szerint 

12 négycsapatos csoport lenne, és az első két-két helyezett mellett a jobb csoportharmadikok jutnának tovább, a másik szerint két 24 csapatos félre osztanák a mezőnyt, ezekben hat négycsapatos csoportot alakítanának ki, és a végén a két mezőny győztese játszaná a döntőt.

A módosítás a mérkőzések számának növekedésével járna. A jelenlegi rendszerben 64 összecsapásra kerül sor 29 nap alatt, a 2026-os vb-n az eredeti terv szerint 80 meccs lenne 32 nap alatt, a változtatással pedig 104 összecsapást rendeznének, legalább egyhetes toldással.

A FIFA attól is tart, hogy a világbajnokság túlságosan elhúzódó eseménnyé válik, ami a minőség rovására mehet.

A több mérkőzés persze több televíziós bevételt is jelentene. A katari vb-n 7,5 milliárd dollár folyik be tévés jogdíjakból és szponzorációból, ami egymilliárddal több, mint négy éve Oroszországban.