Felmentette a korrupció és csalás vádja alól Neymar brazil válogatott labdarúgót a spanyol bíróság kedden abban az ügyben, amely a játékosnak a 2013-as, az FC Barcelonához igazolása körüli tisztázatlan pénzügyek miatt indult.

Fotó: Josep Lago / AFP

A Neymar 2 néven elhíresült ügy kimenetele nem volt váratlan, miután október végén az ügyészség bizonyíték hiányában ejtette a vádakat a Paris Saint-Germain játékosa ellen, akire eredetileg kétéves börtönt és 10 millió eurós pénzbüntetést kért.

A bíróság döntése hét évvel azután született meg, hogy a Neymar játékjogát részben birtokló DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszt tett, azt állítva: kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a futballista a brazil Santostól a katalán klubhoz szerződött.

Az eljárásban azt vizsgálták, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét, és Neymar mellett vádlott volt az FC Barcelona két korábbi elnöke, Josep Maria Bartomeu és Sandro Rosell is, akiket szintén felmentettek.

A brazil csatár szerződtetésével kapcsolatos ügyet már másodszor zárja le a spanyol bíróság. Az első, 2016 nyarán hozott ítélet nyomán a katalán klubnak 5,5 millió eurót kellett befizetnie az adóhatóságnak az átigazolás után elmaradt adójárulékok miatt. Az akkori határozat ellen azonban a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett, így az eljárást újranyitották a barcelonai bíróságon.

Neymar a világ negyedik legjobban fizetett sportolója a 2022-ben szerzett 95 millió dolláros jövedelmével. 

Ez az összeg egyrészt a Paris Saint-Germaintől származó fizetéséből és a szerződésében meghatározott bónuszokból áll, amelyek együtt 70 millió dollárt tesznek ki. További 25 millió dollárja származott egyéb forrásokból. 

Neymarnál Cristiano Ronaldo (115 millió dollár), LeBron James (121,2 millió dollár) és Lionel Messi (130 millió dollár) keres csak jobban – olvasható ki a Forbes legjobban kereső sportolókat összesítő listájából.