Európa sportminiszterei pénteken nagy-britanniai találkozójukon vitatják meg az oroszok sportversenyekre való visszaengedésének kérdését.
 

Gymnastics - Artistic - Olympics: Day 9
Fotó: Ryan Pierse / Getty Images

Bár Kijev hivatalosan még nem döntött, a tanácskozás előtt Vadim Hutcajt, Ukrajna ifjúsági és sportminisztere meglebegtette a párizsi olimpia bojkottjának lehetőségét, ha Oroszország és az ukrajnai háborúban Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolói indulhatnak a jövő nyári ötkarikás játékokon.
 

Ha nem sikerül meggyőznünk Európa országait, akkor bojkottra van szükségünk

– jelentette ki újságírók előtt pénteken. Egy nappal korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elítélte, hogy Ukrajna a párizsi nyári játékok bojkottjával fenyeget. A szervezet szerint ez támadás az ötkarikás mozgalom alapjai és az általa képviselt elvek ellen.
 

Nagyon sajnálatos, hogy ilyen korai szakaszában hagytuk ezt a vitát eszkalálódni

 – közölte a NOB, hangsúlyozva, hogy egyelőre nem vitatták meg az orosz, illetve fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók semleges színekben való indulását, tehát még döntés sem született erről.
 

A bojkott sérti az Olimpiai Chartát, amely kötelez minden nemzeti olimpiai bizottságot a részvételre és sportolók delegálására

 – szögezte le a NOB állásfoglalásában, amelyben hangsúlyozta, a korábbi bojkottok sem érték el a politikai céljukat, és csak a visszalépő országok versenyzőit büntették.
Ugyancsak csütörtökön Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország sportminisztere felszólította a NOB-ot és a nemzetközi szövetségeket, hogy tiltsák meg orosz és fehérorosz sportolók részvételét a 2024-es olimpián.

Párizsi olimpia: ha 40 ország bojkottálna, akkor elmaradnának a nyári játékok

A NOB kitart amellett, hogy az orosz és fehérorosz atlétákat nem szabad származási alapon diszkriminálni.