Akár 40 éves börtönbüntetést is kaphat a sok millió dolláros büntetése mellé a 21st Century Fox korábbi igazgatója, aki vesztegetéssel szerezte meg cégének a 2018-as és 2022-es labdarúgó-világbajnokság amerikai közvetítési jogait.

Former Fox executive Hernan Lopez (C) arrives at court in the Brooklyn borough of New York City, on January 19, 2023. - Lopez and former Fox executive Carlos Martinez and a South American company named Full Play, are on trial for corruption, bank fraud and money laundering, in connection with South American football's governing body CONMEBOL and alleged payments of more than $32 million in bribes in a corruption scandal that rocked FIFA.
Hernán López még tárgyalásra menet.
Fotó: AFP

Az 52 esztendős, amerikai–argentin kettős állampogárságú Hernán López, illetve egy dél-amerikai sportmarketinggel foglalkozó cég, a Full Play Group SA ellen az összes vádpontot megalapozottnak találta az ügyet hét héten át tárgyaló brooklyni bíróság. A korábban a Fox latin-amerikai részlegét vezető másik vádlottat, Carlos Martínezt felmentették, a Full Play két tulajdonosa, Hugo és Mariano Jinkins pedig szökésben van.

Valahogy minden a Foxnál landolt

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint López több mint 32 millió dollár értékben kent meg illetékeseket 

a nemzetközi (FIFA), a dél-amerikai (CONMEBOL) és a közép-amerikai (CONCACAF) labdarúgó-szövetségnél, hogy bizalmas információkhoz jussanak, és így a Fox győzzön a vb-jogok versenyében, ne az ESPN, amely 1994 óta adta a vb-meccseket.

Tv,Camera,At,The,Stadium,During,Football,Matches
Nagyon sokat ér, ha valaki focimeccset közvetíthet.
Fotó: Shutterstock

A Fox 2011-ben 400 és 500 millió dollár közötti összegért szerezte meg a két vb együttes jogait, ami sokkal több, mint a 100 millió, amit az ESPN fizetett a megelőző két tornáért – csakhogy 2015-ben a FIFA pályázat nélkül a 2026-os esemény jogait is odaaadta a Foxnak, amely 2015 és 2022 között gyakorlatilag az összes FIFA-eseményt „betakarította”, beleértve az Egyesült Államokban népszerű női vb-ket is.

Sepp Blatternél érnek össze a szálak

A bíróság nemcsak a CONMEBOL illetékeseit, hanem egy Alejandro Burzaco nevű argentin üzletembert is meghallgatott, aki magát is bűnösnek vallotta, és a szervekkel alkut kötve legalább 21,6 millió dolláros büntetést fizet. Tanúvallomása szerint közreműködésével López és Martínez 30-32 millió dollárnyi pénzt juttatott a CONMEBOL tagjainak bizalmas információkért cserébe, illetve hogy a közvetítési jogok odaítélésekor a többi pályázatot aláássák.

Az említett, vesztegetésre költött keretből szerinte nemcsak a vb, hanem az európai Bajnokok Ligája helyi megfelelője, a Libertadores-kupa, a válogatottak kontinentális tornája, a Copa América, valamint a régió válogatottjainak további tét-, illetve barátságos meccseihez köthető jogok megszerzésére is futotta. Elmondása szerint 

a kenőpénzekből a közép- és dél-amerikai foci legerősebb emberei részesültek, így a 2019-ben elhunyt korábbi CONMEBOL-vezető, Nicolás Leoz, valamint az argentin és brazil szövetség exelnöke, a 2014-ben meghalt Julio Grondona, illetve Ricardo Texeira.

Mindhárman tagjai voltak a FIFA akkori elnöke, a svájci Sepp Blatter vezette végrehajtó bizottságnak, amely jelentős nemzetközi felháborodást kiváltva 2010-ben odaadta a vb rendezési jogát 2018-ra Oroszországnak, 2022-re pedig Katarnak.

Az ítélethez nem is kellett a vallomás

A mostani ítélet tehát ahhoz a korrupciós botránysorozathoz tartozik, amely 2015-ben robbant ki szintén amerikai vezetéssel, és amely nyomán Blatternek távoznia kellett a FIFA éléről. Helyére az ugyancsak svájci és azóta szintén támadott Gianni Infantino került, akit nemrég választottak újra a szervezet élén.

KIGALI, RWANDA - MARCH 16: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - " RWANDAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) FIFA President Gianni Infantino speaks at the 73rd FIFA Congress at BK Arena on March 16, 2023 in Kigali, Rwanda on March 16, 2023.
Gianni Infantino sem közkedvelt FIFA-elnök.
Fotó: AFP

A negyedszázad alatt 150 millió dollár értékben elkövetett korrupciós esetekből a felgöngyölítettek nyomán már több mint 50 embert vádoltak meg több mint 20 országból, közülük pedig több mint 30-an vallották magukat bűnösnek és/vagy ítélték el őket.

A védőügyvédek most azzal igyekeztek hitelteleníteni a hatóságokkal 2015 óta együttműködő Burzaco vallomását, hogy a saját büntetése mérséklése reményében sároz be másokat. Két nyilatkozó esküdt úgy reagált, hogy ők sem találták megbízhatónak Burzaco vallomását, úgyhogy nem is vették figyelembe, hanem 

a bemutatott dokumentumok alapján ítéltek, és míg López esetén nem lehetett kétséges az elmarasztalás, Martíneznél sok volt a kétely.

López ügyvédei az ítélet után jogi és ténybeli hibákra hivatkozva jelezték, hogy fellebbezni kívánnak, védencük pedig óvadék ellenében szabadlábon várhatja a fejleményeket.