Sportgazdaság

Blatter is elismerte: hiba volt Katarnak adni a focivébét

A FIFA egykori elnöke volt a szövetség vezetője, amikor 2010-ben az arab országot hirdették ki győztesként.

Nem tartja jó döntésnek Sepp Blatter a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2010-es választását, amelynek értelmében Katarnak adták a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezését. Blatter volt a FIFA elnöke a rendezés odaítélésekor, de állítása szerint ő már akkor felszólalt a döntés ellen, és ma is hibásnak tartja – írja a BBC

Fotó: AFP

A 86 éves svájci sportvezető szerint – akit nemrég felmentettek a korrupciós vádak alól – Katar túl kicsi ország ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb sporteseményének házigazdája lehessen. Mint ismert: a FIFA 14-8 arányban döntött úgy, hogy az Egyesült Államok helyett a közel-keleti országban legyen a focivébé. 

Dánia keményen beleáll Katarba az emberi jogi sértések miatt

Mintázat és szponzori logók sem lesznek a dán válogatott mezén, illetve a címert is alig észrevehetővé halványítják.

A döntést azóta is számos kritika éri, és az ellenző hangok most, alig néhány nappal a játékok kezdete előtt sem csitultak el. Blatter elmondása szerint ő akkor Amerikára adta le a voksát, de az UEFA akkori elnöke, Michel Platini nagyon kampányolt a katari rendezésért. 

Azzal a négy szavazattal, amelyet Platini és az UEFA képviselt, gyakorlatilag el is dőlt a kérdés: Katar kapta a rendezést

– mondta Blatter. Éppen emiatt született meg 2012-ben az a szabálymódosítás, amelynek értelmében már új kritériumoknak is meg kell felelniük a rendező országoknak. Ilyen kritérium például az emberi jogok helyzete, amellyel Katar a hírek szerint igencsak hadilábon áll. 

Nyugalom! Lesz sör a katari focivébén

Erős az aggodalom, hogy miként reagálnak a hatóságok, ha részeg szurkolók árasztják el a város utcáit.

Sepp Blatter 17 éven keresztül vezette a FIFA-t, mielőtt 2015-ben kényszerűségből lemondott. Akkor azzal gyanúsították, hogy több millió svájci frankot sikkasztottak el Platinivel együtt. Végül egyiküket sem találták bűnösnek az ügyben.

 

focivébé Foci Katar labdarúgás FIFA
Kapcsolódó cikkek