„A devizaárfolyamnak nagy jelentősége van egy magyar sportegyesület életében. A Ferencváros költségeinek egy része például euróban van, a külföldi játékosai ebben a pénznemben kapják a fizetésüket, de még a hazaiak közül is sokan. A bevételei nagyobb hányada azonban forintban keletkezik, amely ha gyengül, komoly problémát jelenthet a klubnak. A mostani Európa-liga-szereplésnek a kiadásait is ellensúlyozni kell, ezért jó, hogy a Fradi eddig mintegy kilencmillió eurót keresett az idei sorozatban. A béreket ettől függetlenül havonta kell elutalnia, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA viszont nem ilyen ütemben folyósítja a pénzdíjakat” – mondta a Világgazdaságnak Szabados Gábor sportközgazdász. A becslések alapján évi 15 milliárd forint körüli összegből gazdálkodó ferencvárosiak költségvetése ma 37 607 558 eurónak felel meg, vagyis e büdzsé több mint negyedét a nemzetközi porondon keresték meg. 

TRAORÉ, Adama; AZMUN, Szardar
Kétgólos hátrányt kell ledolgoznia ma este a Ferencvárosnak a továbbjutáshoz – a tét több mint 700 millió forint.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy héttel ezelőtt az FTC 2-0-ra kikapott Leverkusenben, az El nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. 

Ha a zöld-fehérek ledolgozzák ezt a hátrányt, és továbbjutnak, újabb 1,8 millió eurót, vagyis jelenlegi árfolyamon több mint 716 millió forintot bankolnak.

Érdekesség, hogy az első meccset megelőzően a negyeddöntő még forintban 683,98 milliót ért.

A Magyar Nemzet információi szerint a 21 órakor kezdődő visszavágóra az elérhető 57 199-ből legalább 47 ezren váltottak jegyet az egyébként 67 215 férőhelyes Puskás Arénába, amellyel profitábilisnak tekinthető a rendezés. A IX. kerületiek elnöke, Kubatov Gábor ugyanis decemberben még a következőket nyilatkozta a Fradi TV-nek: 

Nagy terhet veszünk magunkra, mert ha mi jól számoltunk, akkor 45 ezer nézőtől nyereséges a stadion.

Bár a szervezési költségek ezúttal sem ismertek, 2021 elején az Index még arról írt, hogy a 190,5 milliárd forintból felhúzott, évente kétmilliárd forintból működtetett létesítményben a bérleti díj a német együtteseknek mintegy 114 ezer euró volt (jelenleg 45,35 millió forint) meccsenként, miközben a Magyar Hang úgy tudja, hogy az UEFA 211,2 millió forintért vette ki 2020-ban az arénát a Szuper Kupa megrendezésére. 

Ha átlagban 13 ezer forintos belépővel számolunk, akkor a Kubatov által említett 45 ezer szurkolónál 585 millió forintos lebonyolítás jönne ki, de még 10 ezer forintos tikettel kalkulálva is megvan a 450 millió forint – bárhogy is nézzük, az esti találkozó akár több száz milliójába is fájhat a Fradinak.

„Volt benne némi kockázat, hogy már a sorsolás előtt bejelentették a költözést a Groupama Arénából, de szerintem ez a reális, vállalható kategóriába tartozik. Képzeljük csak el, mi lett volna, ha mondjuk a Juventust vagy a Manchester Unitedet kapja a Ferencváros!? Háromszor is megtöltötte volna a Puskást!” – mondta Szabados Gábor. 

A mérkőzésre a legolcsóbb jegy 7350, a legdrágább pedig 115 ezer forint volt. Az utóbbival a VIP-szektorba nyer bebocsátást az ember, ahol exkluzív környezetben korlátlan étel- és italfogyasztás, valamint párnázott ülések várják a vendégeket (800-at összesen) 1800 négyzetméteren. 

Óriási dologra készülnek ma este a Fradi-szurkolók, ilyen még nem volt a Puskás Arénában

A drukkereken nem fog múlni, hogy győzelemre hajtsák a csapatot a Leverkusen ellen.

A két csapat legutóbbi budapesti mérkőzésén a Ferencváros győzött 1-0-ra, igaz, a német csapat számára akkor az eredménynek már nem volt tétje.